Ziua Internationala a Dunarii: dialog romano-bulgar intre viceprim-ministrul Paul Stanescu si ministrul Nikolay Nankov

Vineri, 29 Iunie 2018

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, s-a întâlnit, ast─âzi, 29 iunie, la Ruse (Bulgaria), cu Nikolay Nankov, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi lucr─ârilor publice din Bulgaria.

În cadrul discu┼úiilor, cei doi oficiali au abordat o serie de probleme de interes atât pentru România, cât ┼či pentru Bulgaria: programele ┼či proiectele comune, cooperarea bilateral─â în domeniul transporturilor ╚Öi dezvolt─ârii regionale, Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dun─ârii (SUERD), Pre┼čedin┼úia Consiliului Uniunii Europene.

Întâlnirea bilateral─â este o dovad─â a caracterului special al rela┼úiilor româno - bulgare, care s-au dezvoltat constant ┼či solid în ultima vreme. Acest format de consult─âri ofer─â o foarte bun─â oportunitate pentru consolidarea dialogului ┼či identificarea modalit─â┼úilor de cooperare în regiunea sud-est european─â, în special din punct de vedere al dezvolt─ârii economice. România urm─âre┼čte construirea unei regiuni mai integrate, care s─â includ─â statele riverane Dun─ârii, ca premis─â pentru o cre┼čtere durabil─â semnificativ─â”, a precizat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.

Mini┼čtrii dezvolt─ârii din cele dou─â ┼ú─âri au discutat ┼či despre implicarea activ─â a Bulgariei care, în 2018, asigur─â Pre╚Öedin╚Ťia rotativ─â a SUERD, pre┼čedin┼úie care, din octombrie, va fi preluat─â de România. „În timpul viitoarei pre┼čedin┼úii a SUERD, România vrea s─â promoveze ini╚Ťiative ╚Öi propuneri comune privind viitorul strategiilor macro-regionale ┼či, pentru aceasta, cont─âm pe sprijinul ┼či expertiza Bulgariei, demonstrate prin exercitarea unui mandat de succes atât la Pre┼čedin┼úia Consiliului Uniunii Europene, cât ┼či în ceea ce prive┼čte Strategiei Dun─ârii”, a remarcat ministrul Paul St─ânescu.

În perspectiva prelu─ârii, de c─âtre România, a mandatului Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului UE, în primul semestru al anului 2019, ┼či în contextul în care, pe 30 iunie a.c., Bulgaria î┼či va încheia exercitarea acestui mandat, cei doi oficiali au apreciat necesitatea continu─ârii dialogului ┼či a schimbului de bune practici între cele dou─â ┼ú─âri.

„Preluarea, de c─âtre România, a Pre┼čedin┼úiei Consiliului Uniunii Europene va avea un rol important ┼či reprezint─â o oportunitate pentru promovarea pe agenda european─â a priorit─â┼úilor ┼či a proiectelor majore care pot fi realizate în cadrul SUERD. În contextul elabor─ârii noilor programe ┼či regulamente europene pentru viitoarea perioad─â de programare de dup─â 2020, atât Pre┼čedin┼úia bulgar─â a Consiliului Uniunii Europene, cât ╚Öi cea a României sunt esen╚Ťiale pentru adoptarea deciziilor cu privire la rolul ╚Öi impactul Strategiei asupra dezvolt─ârii regionale ╚Öi a reducerii disparit─â╚Ťilor de dezvoltare teritorial─â de-a lungul fluviului Dun─ârea”, a subliniat viceprim-ministrul Paul St─ânescu.

Întâlnirea dintre cei doi mini┼čtri ai dezvolt─ârii a avut loc în contextul în care, în fiecare an, pe 29 iunie, cet─â╚Ťenii din 14 state riverane s─ârb─âtoresc în solidaritate Ziua Interna┼úional─â a Dun─ârii, pentru a marca dorin┼úa autorit─â┼úilor ┼či cet─â┼úenilor de a colabora strâns pentru protejarea ┼či utilizarea responsabil─â a resurselor de ap─â ╚Öi, respectiv, de a conlucra în sprijinul adopt─ârii de m─âsuri ┼či strategii comune pentru protejarea fluviului european în fa┼úa amenin┼ú─ârilor de orice natur─â. Cu aceast─â ocazie, viceprim-ministrul Paul St─ânescu a participat ┼či la deschiderea oficial─â a expozi┼úiei “Un râu – zeci de col┼úuri de paradis”.