Viceprim-ministrul Paul Stanescu isi continua mandatul la MDRAP

Luni, 29 Ianuarie 2018

Voi continua mandatul meu la Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice cu aceea╚Öi deschidere ╚Öi disponibilitate pentru dialog ┼či colaborare ╚Öi voi face tot ce pot pentru a sprijini dezvoltarea României prin programele pe care Ministerul Dezvolt─ârii le coordoneaz─â ╚Öi implementeaz─â.

Împreun─â cu echipa din minister, oameni cu experien╚Ť─â în administra╚Ťia public─â local─â, continu─âm proiectele demarate anterior, ale c─âror stadii de implementare genereaz─â deja rezultate la nivelul autorit─â╚Ťilor publice locale. Aici amintesc de Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â - PNDL etapa I ╚Öi etapa II. Este motivul principal pentru care, în Programul de Guvernare, am men╚Ťionat sprijinirea autorit─â╚Ťilor publice locale ╚Öi cre╚Öterea absorb╚Ťiei fondurilor europene ca fiind dou─â dintre priorit─â╚Ťile noastre de guvernare.

Prioritatea zero a mandatului meu este implementarea Programului de Guvernare în ansamblul s─âu ╚Öi a m─âsurilor specifice ministerului pe care l-am preluat în octombrie 2017. Dintre acestea, men╚Ťionez Codul Administrativ – instrument important de dezvoltare a administra╚Ťiei publice centrale ╚Öi locale, continuarea procesului de descentralizare ╚Öi continuarea Programului Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â care este o prioritate pentru dezvoltarea regional─â durabil─â.

Reforma administra╚Ťiei publice are obiective subsumate ╚Ťintelor strategice promovate în „Strategia pentru consolidarea administra╚Ťiei publice 2014 – 2020”: eficien╚Ť─â, responsabilitate, credibilitate, transparen╚Ť─â ╚Öi deschidere c─âtre cet─â╚Ťean.

Pentru a realiza aceste deziderate, ne propunem crearea unei administra╚Ťii suple, cu vitez─â de reac╚Ťie rapid─â ╚Öi proactiv─â, consisten╚Ť─â în decizii ╚Öi cu resurse umane motivate ╚Öi profesioniste.

Provin ┼či eu din administra┼úia public─â local─â ┼či ┼čtiu c─â problemele cu care se confrunt─â primarii nu sunt problemele lor personale, ci sunt ale comunit─â┼úilor pe care le reprezint─â. În acest sens, vreau ca, al─âturi de primarii din toat─â ╚Ťara, s─â g─âsim solu┼úii pentru ca acele comunit─â┼úi s─â se poat─â dezvolta în continuare, iar cet─â╚Ťenii s─â beneficieze de un nivel de trai corespunz─âtor.

Întrucât nu exist─â cet─â╚Ťean care s─â nu-╚Öi doreasc─â o locuin╚Ť─â cu un minim de confort, trebuie ca investi╚Ťiile din anii urm─âtori s─â fie prioritizate. Experien╚Ťa ne spune c─â este esen╚Ťial s─â ne concentr─âm pe proiecte în infrastructura care asigur─â serviciile de baz─â – alimentare cu ap─â, canalizare, drumuri – ╚Öi abia apoi s─â ne gândim la alte categorii de investi╚Ťii.

În acest scop, pentru perioada 2018-2020, Guvernul propune continuarea asigur─ârii din bugetul de stat/fonduri nerambursabile a sumelor necesare implement─ârii pachetului minim de servicii publice în fiecare localitate (s─ân─âtate, educa┼úie, ap─â-canalizare, energie termic─â ┼či electric─â, transport – drumuri, salubrizare, cultur─â, culte, sport, locuin┼ú─â).

De asemenea, punem accent pe monitorizarea ╚Öi evaluarea gradului de îndeplinire a ╚Ťintelor asumate ╚Öi prezentarea anual─â a situa╚Ťiei pe fiecare localitate a stadiului de îndeplinire a acestora.

Obiectivele generale privind politicile de dezvoltare regional─â sunt conforme cu Strategia privind dezvoltarea teritoriului na╚Ťional pentru orizontul 2035. Pilonul fundamental al viziunii Guvernului va fi abordarea de tip policentric, bazat─â pe dezvoltarea polilor de cre╚Ötere economic─â ╚Öi cre╚Öterea conectivit─â╚Ťii acestora cu zonele de dezvoltare ┼či cu teritoriile europene.

De asemenea, consider c─â fondurile europene sunt, pe lâng─â PNDL, prioritare. Reducerea decalajelor regionale reprezint─â unul dintre principalele obiective ale utiliz─ârii Fondurilor Structurale ╚Öi de Investi╚Ťii. România trebuie s─â sus╚Ťin─â cre╚Öterea inteligent─â, durabil─â ╚Öi favorabil─â incluziunii, coroborat cu reducerea disparit─â╚Ťilor regionale.

Astfel, pe baza lec╚Ťiilor înv─â╚Ťate din experien╚Ťa 2007-2013, dincolo de b─ât─âlia cifrelor, este important ca România s─â treac─â la un nou model de dezvoltare, accentul fiind pus pe proiecte ╚Öi investi╚Ťii mature, care aduc plus de valoare în economie ╚Öi orienteaz─â investi╚Ťii în ramuri ce sus╚Ťin produc╚Ťia intern─â, pentru a ajunge la nivelul de performan╚Ť─â al celorlalte state membre.