Vicepremierul Paul Stanescu, discutii cu delegatia oficiala si economica din Japonia, pe tema dezvoltarii cooperarii bilaterale

Marti, 16 Ianuarie 2018

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene, a discutat ast─âzi, la Palatul Victoria, cu delega╚Ťia oficial─â ╚Öi economic─â din Japonia condus─â de Kotaro Nogami, director adjunct al cabinetului prim-ministrului Japoniei, ╚Öeful misiunii economice. Agenda întâlnirii a vizat dezvoltarea rela╚Ťiilor româno-nipone ╚Öi cooperarea bilateral─â sectorial─â, preponderent economic─â, inclusiv în contextul finaliz─ârii Acordului de parteneriat extins de colaborare dintre Japonia ╚Öi Uniunea European─â.

Din partea Guvernului României, la întâlnire au participat, de asemenea, ministrul economiei, Gheorghe ╚śimon, ministrul energiei, Toma-Florin Petcu, ministrul pentru mediul de afaceri, comer╚Ť ╚Öi antreprenoriat, Ilan Laufer, ministrul afacerilor externe, Teodor Mele╚Öcanu, ╚Öi secretarii de stat Ramona Lohan, Florin Vodi╚Ť─â ╚Öi Gabriel Andronache.

”Aprofundarea rela╚Ťiilor româno-nipone reprezint─â o prioritate a componentei de politic─â extern─â din Programul de Guvernare, pe care ne dorim s─â o promov─âm cu eficien╚Ť─â ╚Öi va r─âmâne un obiectiv constant al României indiferent de formula de guvernare de la Bucure╚Öti”, a declarat vicepremierul Paul St─ânescu, amintind faptul c─â Japonia este unul dintre principalii parteneri economici din Asia ai României.

Mai mult de 70 de companii japoneze sunt deja prezente în România, asigurând circa 40.000 de locuri de munc─â în domenii economice importante precum infrastructur─â, energie, componente auto, agricultur─â. ”Toate investi╚Ťiile nipone prezente deja în România sunt adev─ârate pove╚Öti de succes, care sper─âm s─â atrag─â ╚Öi al╚Ťi poten╚Ťiali investitori pe pia╚Ťa româneasc─â”, a ad─âugat vicepremierul Paul St─ânescu.

Proiecte concrete despre care s-a discutat în cadrul întrevederii de la Palatul Victoria au fost podul suspendat peste Dun─âre Br─âila – Tulcea, care va fi construit de c─âtre o asociere de firme italiene ╚Öi nipone ╚Öi pentru care a fost semnat contractul chiar ieri, la Ministerul Transporturilor, precum ╚Öi începerea, în cursul acestui an, a lucr─ârilor de construc╚Ťie a magistralei de metrou M6, care va lega Bucure┼čtiul de aeroportul Henri Coand─â ╚Öi care va fi construit, de asemenea, cu participarea unor firme nipone. Alte exemple de colaborare româno-nipone în plan economic care au fost men╚Ťionate în cursul întrevederii au fost reabilitarea ╚Öi modernizarea centralelor Turceni, Paro╚Öeni ╚Öi I╚Öalni╚Ťa ╚Öi memorandumul semnat la sfâr╚Öitul anului trecut pentru realizarea unui studiu energetic vizând eficientizarea sistemului de termoficare din Bucure╚Öti.

Mini╚Ötrii prezen╚Ťi la întrevederea vicepremierului Paul St─ânescu cu delega╚Ťia nipon─â au prezentat, pentru fiecare dintre domeniile economice de interes pentru investitorii din Japonia, oportunit─â╚Ťile de cooperare oferite de România.

Membrii delega╚Ťiei din Japonia, din care au f─âcut parte ╚Öi 17 oameni de afaceri niponi care au investit în România, au subliniat, la rândul lor c─â ╚Ťara noastr─â prezint─â un interes major pentru mediul de afaceri nipon, având în vedere c─â ╚Ťara noastr─â este o economie foarte important─â în plan regional. România înregistreaz─â pentru al doilea an consecutiv cea mai mare cre╚Ötere economic─â din Uniunea European─â.

Sursa: Comunicat Guvern