Scad chiriile beneficiarilor de locuinte ANL

Miercuri, 17 Mai 2017

Din 12 mai a.c., la propunerea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), chiriile datorate de persoanele cu venituri reduse care beneficiaz─â de locuin╚Ťe ANL vor fi diminuate ╚Öi calculate dup─â noi criterii, raportate la venitul realizat pe membru de familie.

Acest aspect este reglementat prin Hot─ârârea de Guvern nr. 304/2017 (aprobat─â în ┼čedin┼úa din 6 aprilie 2017), prin care au fost actualizate Normele metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii nr. 152/1998 privind înfiin┼úarea Agen┼úiei Na┼úionale pentru Locuin┼úe (ANL). Hot─ârârea a intrat în vigoare odat─â cu publicarea în Monitorul Oficial al României nr. 354 din 12 mai 2017.

Modific─ârile au fost aduse pentru a asigura protec╚Ťia social─â a persoanelor cu venituri mici, prin limitarea cuantumului chiriei, astfel:

  • maximum 10% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, calculat în func┼úie de veniturile realizate în ultimele 12 luni, în cazul în care venitul brut pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe ┼úar─â;
  • maximum 20% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dac─â venitul brut pe membru de familie este mai mare decât salariul minim brut pe ┼úar─â, dar nu dep─â╚Öe╚Öte 100% salariul minim brut pe ╚Ťar─â garantat în plat─â;
  • maximum 30% din venitul mediu brut lunar pe membru de familie, dac─â venitul brut pe membru de familie dep─â╚Öe╚Öte 100% din salariul minim brut pe ┼úar─â, dar nu mai mult de 5.000 lei.

Reducerea chiriilor pentru persoanele care beneficiaz─â de locuin╚Ťe ANL are loc în condi╚Ťiile în care:

  • cheltuielile de administrare, între┼úinere ┼či repara┼úii se diminueaz─â de la 1,11% din valoarea de înlocuire a construc┼úiei la maximum 0,8% din valoarea de înlocuire a construc┼úiei;
  • coeficientul specific rangului localit─â┼úii se extinde între 0,6, specific satelor, ┼či 1, pentru Bucure┼čti;
  • coeficientul de venit scade la 0,8 pentru chiria┼čii al c─âror venit pe membru de familie este mai mic sau egal cu salariul minim brut pe economie.

De asemenea, prin actul normativ, se pondereaz─â chiriile ┼či cu un coeficient care ┼úine cont de anul de recep┼úie a blocului ANL, care variaz─â între 0,85 pentru imobilele construite pân─â la finalul anului 2004, ┼či urc─â la 1 pentru cele ridicate începând cu 2016.

In Anexa nr. 16 la Normele metodologice actualizate, se reg─âse╚Öte un model de calcul al chiriei, atât pentru tinerii sub 35 de ani, cât ╚Öi pentru tinerii peste 35 de ani. Chiria astfel calculat─â se actualizeaz─â anual, în func╚Ťie de rata infla╚Ťiei comunicat─â de c─âtre Institutul Na╚Ťional de Statistic─â ╚Öi de veniturile membrilor familiei chiria╚Öilor.

Pentru anul 2017, odat─â cu publicarea, în Monitorul Oficial al României, a Normelor metodologice actualizate, autorit─â╚Ťile administra╚Ťiei publice locale care administreaz─â locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii, trebuie s─â actualizeze chiria în condi╚Ťiile legii ╚Öi ale prevederilor contractuale ╚Öi s─â comunice ANL, în termen de 60 de zile, o situa╚Ťie detaliat─â cu privire la cuantumul chiriilor defalcate pe tipuri de apartamente ╚Öi vârsta chiria╚Öilor, precum ╚Öi data scadent─â a pl─â╚Ťii chiriei pentru fiecare chiria╚Ö.

* * *

Programul de construc╚Ťii de locuin╚Ťe pentru tineri, destinate închirierii este principalul program implementat de ANL ┼či se adreseaz─â tinerilor cu vârste cuprinse între 18 ╚Öi 35 de ani la data depunerii cererii pentru repartizarea unei locuin╚Ťe construite prin ANL ╚Öi destinate închirierii, persoane care nu î╚Öi permit s─â cumpere sau s─â închirieze o locuin╚Ť─â de pe pia╚Ťa liber─â.