Rovana Plumb: Felicit IGSU pentru folosirea banilor europeni in scopul nobil de a salva vieti

Marti, 16 Mai 2017

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a participat, ast─âzi, la evenimentul organizat de Inspectoratul General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â (IGSU), care a marcat închiderea proiectului R─âspunsul eficient salveaz─â vie┼úi (etapa a II-a), finan┼úat din fonduri europene, prin Programul Opera┼úional Infrastructur─â Mare (POIM) 2014-2020.

"Sunt ast─âzi, aici, al─âturi de o echip─â care înseamn─â enorm pentru noi toti: angaja╚Ťii Inspectoratului General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â, pentru care îmi exprim toat─â admira╚Ťia fiindc─â au grij─â de noi, to╚Ťi în momentele dificile. Ast─âzi, în mod special, îl felicit pe domnul Raed Arafat si echipa domniei sale fiindc─â mi-a dat ocazia s─â particip la închiderea unui proiect finan╚Ťat din bani europeni, care, pentru mine, in calitate de ministru delegat pentru Fonduri Europene, are un dublu sens: este primul proiect din actuala programare 2014 – 2020 pe care îl încheiem, astfel c─â, aici, al─âturi de IGSU, putem vorbi despre o inaugurare: putem vorbi despre primii bani europeni care vor intra în ╚Ťar─â, imediat ce Autoritatea de Audit va finaliza acreditarea AM-urilor. O a doua ╚Öi cea mai important─â semnifica╚Ťie pe care o are pentru mine proiectul acesta este cea uman─â. Fiindc─â banii europeni nu sunt doar despre dezvoltare, despre bun─âstare, despre educa╚Ťie sau cercetare, despre cum s─â îmbun─ât─â╚Ťim vie╚Ťile oamenilor. Banii europeni sunt, iat─â, ╚Öi despre cum s─â salv─âm vie╚Ťile oamenilor", a declarat ministrul Rovana Plumb în prezen╚Ťa angaja╚Ťilor IGSU.

Suma alocat─â celei de-a doua etape a proiectului R─âspunsul eficient salveaz─â vie┼úi a fost de 110 milioane lei, sum─â ce a f─âcut posibil─â dotarea tuturor celor 45 unit─â╚Ťi subordonate IGSU cu echipamente si mijloace tehnice de ultim─â genera╚Ťie, ce permit o mai prompt─â interven╚Ťie ╚Öi, astfel, un grad mai ridicat de protec╚Ťie a popula╚Ťiei în fa╚Ťa dezastrelor – inunda╚Ťii, incendii, cutremure, alunec─âri de teren ╚Öi alte asemenea situa╚Ťii dificile.

Doamna Plumb a mai ar─âtat c─â, în domeniul siguran╚Ťei ╚Öi protec╚Ťiei popula╚Ťiei, mai exist─â în implementare din finan╚Ťare european─â un alt proiect al c─ârui beneficiar este IGSU, cu o valoare de 34 milioane euro ╚Öi care va continua asigurarea unei dot─âri corespunz─âtoare atât de necesare la nivelul Inspectoratului General pentru Situa╚Ťii de Urgen╚Ť─â. De asemenea, ministrul Rovana Plumb ╚Öi secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, au ar─âtat c─â un nou proiect în domeniu, în valoare de 80 milioane euro, se afl─â în preg─âtire ╚Öi pentru care finan╚Ťarea se va ob╚Ťine în aceast─â var─â. "Cu ajutorul banilor europeni echipa IGSU a f─âcut posibil ca angaja╚Ťii lor, pe care eu îi numesc eroi pentru c─â zilnic î╚Öi risc─â via╚Ťa pentru noi, s─â poat─â avea în primul rând interven╚Ťii mai prompte, iar pe de alt─â parte s─â beneficieze de mai mult─â protec╚Ťie. Îi asigur pe angaja╚Ťii IGSU de tot sprijinul nostru", a încheiat ministrul Rovana Plumb.