Proiectele MDRAPFE in Republica Moldova, prezentate USAID in cadrul unui schimb de experienta

Vineri, 20 Octombrie 2017

Reprezentan╚Ťi ai Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE) ╚Öi ai Agen╚Ťiei pentru Dezvoltare Interna╚Ťional─â a SUA (USAID) au avut vineri, 20 octombrie a.c., o întâlnire de lucru la sediul ministerului. Delega╚Ťiile au fost conduse de Alin Chiril─â, secretar de stat în MDRAPFE, ╚Öi Margot Ellis, asistent al administratorului USAID.

Discu╚Ťiile au vizat modalit─â┼úile de coordonare a asisten╚Ťei acordate Republicii Moldova, stadiul derul─ârii Acordului între Guvernul României ┼či Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asisten┼ú─â tehnic─â ┼či financiar─â în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de euro acordat de România Republicii Moldova (Acord), semnat la Bucure╚Öti la 27 aprilie 2010, precum ╚Öi identificarea posibilit─â┼úii de ancorare a ministerului în diverse proiecte regionale ╚Öi interna╚Ťionale.

Cu aceast─â ocazie, a fost realizat un schimb de bune practici ╚Öi experien╚Ť─â inter-institu╚Ťional─â ╚Öi un transfer de expertiz─â, în contextul constituirii Agen┼úiei Române de Cooperare pentru Dezvoltare.

Alin Chiril─â a prezentat proiectele finan╚Ťate de România în Republica Moldova, prin Ministerul Dezvolt─ârii, printre care se num─âr─â reabilitarea a peste 850 de gr─âdini╚Ťe, realizarea gazoductului Ia╚Öi-Ungheni ╚Öi dona╚Ťia, în luna mai a.c., a 196 de microbuze ╚Öcolare.

La întâlnire au participat ╚Öi reprezentan╚Ťi ai Ambasadei SUA, ai Ministerului Afacerilor Externe (MAE) ╚Öi ai Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Reprezentan╚Ťii MAE au abordat, în cadrul dezbaterii publice organizate de c─âtre German Marshall Fund, provoc─ârile ┼či oportunit─â┼úile de parteneriat din regiunea M─ârii Negre, ocazie cu care a fost subliniat rolul stabilizator al României în zon─â ┼či importan┼úa diversific─ârii parteneriatelor cu statele din Vecin─âtatea estic─â ┼či Balcanii de Vest.

* * *

Evenimentul are loc în contextul celei de-a doua întâlniri la nivel înalt între MAE ╚Öi USAID desf─â╚Öurate la Bucure╚Öti, în perioada 19-20 octombrie. În data de 25 mai 2016, la Washington DC, a fost semnat un Memorandum de În╚Ťelegere între MAE ╚Öi USAID prin care se aprofundeaz─â ╚Öi consolideaz─â colaborarea dintre cele dou─â p─âr╚Ťi pentru sus╚Ťinerea democra╚Ťiei, a statului de drept, media, guvernan╚Ť─â local─â, societate civil─â, dezvoltarea sectorului privat, cre╚Ötere economic─â, s─ân─âtate, educa╚Ťie, comer╚Ť, turism ╚Öi securitate energetic─â.