Primul proiect ENI CBC incepe implementarea

Marti, 19 Iunie 2018

Luni, 18 iunie 2018, a fost semnat primul Contract de Grant în cadrul Programului Opera╚Ťional Comun Bazinul M─ârii Negre 2014-2020, pentru care Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice din România este Autoritate de Management. Astfel, dintre toate programele de cooperare ENI CBC, Programul Opera╚Ťional Comun Bazinul M─ârii Negre 2014-2020 este primul care a trecut la faza de implementare a proiectelor.

Georgian Institute of Public Affairs, al─âturi de Elva Community Engagement din Georgia, Varna Economic Development Agency din Bulgaria ╚Öi SMART Development Center din România urm─âresc sprijinirea oportunit─â╚Ťilor de comer╚Ť transfrontalier ╚Öi modernizarea sectorului agricol prin livrarea celei mai avansate, eficiente ╚Öi inovative platforme de marketing online utilizat─â la nivel na╚Ťional ╚Öi interna╚Ťional. Cu un buget total în valoare de 699.993 de euro (643.993,56 euro din Instrumentul European de Vecin─âtate - ENI), proiectul Piloting Modern Trading Opportunities in Agriculture through Creation of the Innovative Online Platform – AgroNet (BSB294) prevede dezvoltarea a 8 instrumente bazate pe IT&C pentru sprijinirea cooper─ârii transfrontaliere ╚Öi cre╚Öterea oportunit─â╚Ťilor de comer╚Ť transfrontalier pentru produsele agricole care s─â sprijine 300 de organiza╚Ťii de dezvoltare a afacerilor. Platforma online de comer╚Ť agricol va sprijini fermierii, cooperativele agricole, angrosi╚Ötii, exportatorii, comercian╚Ťii cu am─ânuntul ╚Öi procesatorii, centrele logistice ╚Öi întreprinderile s─â-╚Öi îmbun─ât─â╚Ťeasc─â practicile agricole ╚Öi s─â se conformeze standardelor interna╚Ťionale de siguran╚Ť─â alimentar─â în cre╚Ötere, le va da acces la informa╚Ťii privind agricultura ╚Öi comer╚Ťul în scopul cre╚Öterii comer╚Ťului transfrontalier.

* * *

Programul Opera╚Ťional Comun Bazinul M─ârii Negre 2014-2020 urm─âre╚Öte s─â îmbun─ât─â╚Ťeasc─â nivelul de trai al oamenilor din regiunile bazinului M─ârii Negre, prin cre╚Ötere sustenabil─â ╚Öi protec╚Ťia în comun a mediului. Programul este o continuare a cadrului de cooperare din perioada de programare 2007-2013 ╚Öi are alocat un buget de aproximativ 54 de milioane de euro, din care 49 de milioane de euro reprezint─â sprijinul prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate (ENI). Programul Opera╚Ťional Comun Bazinul M─ârii Negre 2014-2020 este cofinan╚Ťat de Uniunea European─â prin intermediul Instrumentului European de Vecin─âtate ╚Öi de c─âtre statele participante: Armenia, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Turcia ╚Öi Ucraina.Common borders. Common solutions.