POR - Lansarea apelului de proiecte aferent prioritatii de investitii 6.1, dedicat zonei de Investitie Teritoriala Integrata Delta Dunarii

Joi, 23 Martie 2017

Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE) a lansat, in data de 23.03.2017, apelul de proiecte nr. POR 2017/6/6.1/ITI/1, aferent Axei prioritare 6 - „Îmbun─ât─â╚Ťirea infrastructurii rutiere de importan╚Ť─â regional─â”, Prioritatea de investi╚Ťii 6.1 "Stimularea mobilit─â╚Ťii regionale prin conectarea nodurilor secundare ╚Öi ter╚Ťiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”, dedicat zonei de Investi┼úie Teritorial─â integrat─â Delta Dun─ârii.

Ghidul specific con╚Ťine informa╚Ťiile aferente axei prioritare 6 a POR 2014-2020, necesare în vederea deschiderii apelului de proiecte POR 2017/6/6.1/ITI/1, despre specificitatea proiectelor, modalitatea de completare ╚Öi de depunere a cererii de finan╚Ťare, condi╚Ťii de eligibilitate, precum ┼či o descriere a etapelor de verificare, evaluare, selec╚Ťie, contractare a proiectelor.

Cererile de finan┼úare se vor putea depune exclusiv prin intermediul aplica┼úiei MySMIS, începând cu data de 24 aprilie 2017, pe parcursul a 12 luni.

Pentru preg─âtirea proiectelor este prev─âzut─â o perioad─â de o lun─â de la data deschiderii apelului.

Sunt eligibile numai proiectele care au locul de implementare în zona de Investi┼úie Teritorial─â Integrat─â Delta Dun─ârii.

În utilizarea Ghidului specific, prevederile sale se vor completa, acolo unde este cazul, cu prevederile Ghidului general al POR 2014-2020, intitulat „Ghidul solicitantului – Condi┼úii generale de accesare a fondurilor în cadrul POR 2014 – 2020”.

* * *

Programul Opera╚Ťional Regional POR 2014-2020 urmeaz─â POR 2007-2013 ┼či este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale ┼či de investi┼úii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), în perioada actual─â de programare.

POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene ┼či a fost adoptat de Comisia European─â pe data de 23 iunie 2015. Obiectivul s─âu general este cre┼čterea competitivit─â┼úii economice ┼či îmbun─ât─â┼úirea condi┼úiilor de via┼ú─â ale comunit─â┼úilor locale ┼či regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ┼či serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â-┼či poat─â gestiona în mod eficient resursele ┼či s─â-┼či valorifice poten┼úialul de inovare ┼či de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o ax─â de asisten┼ú─â tehnic─â), care au în total o alocare estimat─â de 8,25 miliarde de euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezint─â sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro – contribu┼úie na┼úional─â.