POC - Bani europeni pentru cercetarea privind bolile cardiovasculare si tumorile, printr-un proiect al Academiei de Stiinte Medicale

Marti, 1 August 2017

Institutul Clinic Fundeni din Bucure╚Öti a g─âzduit un eveniment ini╚Ťiat de MDRAPFE, care a marcat semnarea contractului de finan╚Ťare pentru cea de-a doua faz─â a proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare ╚Öi crearea de noi infrastructuri”.

Contractul, având o valoare total─â de 13 milioane euro, a fost semnat de doamna Rovana Plumb, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, domnul Lucian Georgescu, ministrul Cercet─ârii ╚Öi Inov─ârii ╚Öi de acad. dr. Irinel Popescu, pre╚Öedintele Academiei de ╚śtiinte Medicale, în prezen╚Ťa ministrului S─ân─ât─â╚Ťii, dr. Florin Bodog.

Proiectul, propus spre finan╚Ťare de Academia de ╚śtiinte Medicale, prin Programul Opera╚Ťional Competitivitate (POC), vine în completarea ini╚Ťiativei finan╚Ťate din Programul Opera╚Ťional Sectorial Cre╚Öterea Capacit─â╚Ťii Economice (POSCCE), în perioada 2007-2013.

Prin finan╚Ťarea proiectului se aloc─â aproximativ 13 milioane euro pentru cercetarea avansat─â prin utilizarea sistemelor de angiografie ╚Öi pentru dezvoltarea de noi abord─âri de tehnic─â medical─â în 17 centre de cercetare din România – o premis─â pentru impulsionarea activit─â┼úii de cercetare medical─â, cu efecte directe asupra îmbun─ât─â┼úirii st─ârii de s─ân─âtate ╚Öi a calit─â┼úii vie┼úii popula┼úiei.

Obiectivul celei de-a doua faze a proiectului este cre╚Öterea capacit─â╚Ťii de cercetare – dezvoltare a centrelor prin utilizarea sistemelor de angiografie achizi╚Ťionate ╚Öi cercetarea clinic─â a aproximativ 100 pacien╚Ťi în fiecare centru de cercetare, în cadrul unui cluster emergent AngioNET.

Temele de cercetare pe care le-am propus la nivelul proiectului acoper─â dou─â domenii: bolile cardiovasculare ╚Öi tumorile. Astfel, bazându-ne pe monitorizarea obiectiv─â a pacien╚Ťilor ╚Öi pe cercet─ârile realizate asupra tipurilor de interven╚Ťii sau tratamente, putem stabili politici de s─ân─âtate cu un nivel mai ridicat de succes în rândul bolnavilor cu afec╚Ťiuni cardiovasculare ╚Öi oncologice, a aratat prof. dr. Radu Deac, directorul de proiect.

Rezultatele cercet─ârii se vor materializa într-o strategie na╚Ťional─â de tratament a afec╚Ťiunilor, aplicabil─â pe tot teritoriul ╚Ť─ârii, în centre specializate consacrate ╚Öi, în plus, ofer─â dezvoltare în centre mai noi, cu experien╚Ť─â în cre╚Ötere. Se evit─â, astfel, aplicarea unor procedee costisitoare, f─âr─â baz─â ╚Ötiin╚Ťific─â.

Elementul cheie în realizarea obiectivelor propuse este folosirea echipamentului de angiografie performant, în vederea stabilirii diagnosticului angiografic, completat în cele mai multe cazuri ╚Öi de componenta terapeutic─â.

Practic, medicii vor putea s─â depisteze, prin tehnici moderne de angiografie, boli ale arterelor cerebrale, ale bolilor arterelor inimii, ale arterelor periferice (stenoze, obstruc╚Ťii), care necesit─â aplicarea specific─â a unor procedee terapeutice (revascularizare chirurgical─â, introducere de dispozitive intravasculare – stenturi – pentru repermeabilizarea sau dilatarea stenozelor arterelor f─âr─â interven╚Ťii chirurgicale). În domeniul oncologiei, a tumorilor hepatice, se urm─âre╚Öte descrierea unei h─âr╚Ťi vasculare a ficatului în tumori ╚Öi aplicarea intravascular─â a unor procedee de eliminare a tumorilor. Totodat─â, proiectul face posibile dezvoltarea de centre medicale de cercetare pentru introducerea de noi tehnologii in practica medical─â, precum ╚Öi instruirea tinerilor (cercet─âtori, medici ╚Öi asisten╚Ťi medicali) în aplicarea de noi tehnologii.

"Împreun─â cu ministrul Cercet─ârii ╚Öi cu ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, am ales s─â fim ast─âzi aici al─âturi de echipa Institutului Clinic Fundeni ╚Öi de academicianul Irinel Popescu pentru a oferi sprijinul financiar necesar continu─ârii unui proiect atât de valoros pentru sistemul medical romanesc, dar ╚Öi pentru a transmite un mesaj de unitate, de respect pentru actul medical ╚Öi de încurajare pentru viitorul acestuia în România. Politicile în domeniul s─ân─ât─â╚Ťii reprezint─â un capitol important în programul nostru de guvernare ╚Öi sunt centrate pe cet─â╚Ťean. Toate activit─â╚Ťile de cercetare pe care le sprijinim din bani europeni duc la solu╚Ťii mai bune pentru ameliorarea afec╚Ťiunilor ╚Öi salvarea de vie╚Ťi. Le mul╚Ťumesc, în numele Guvernului României, tuturor celor implica╚Ťi în acest proiect, pentru c─â fac posibil ca tehnologia ╚Öi inova╚Ťia medical─â sa fie tot mai aproape de oameni", a declarat ministrul Rovana Plumb.

La rândul s─âu, ministrul Cercet─ârii ╚Öi Inov─ârii, domnul Lucian Georgescu, a ad─âugat: "Este una dintre primele idei din mandatul meu de ministru finalizate ╚Öi contractate, un proiect de cercetare de importan╚Ť─â major─â, care va avea efecte pozitive asupra calit─â╚Ťii actului medical ╚Öi asupra întregului sistem de s─ân─âtate. Ca o nota personal─â, mi-a╚Ö dori ca to╚Ťi cei care lucreaz─â în acest proiect s─â-╚Öi continue activitatea în ╚Ťar─â".

Ministrul S─ân─ât─â╚Ťii, domnul Florian Bodog, a completat: "Prin acest proiect atingem dou─â elemente din Programul de Guvernare, anume cercetarea medical─â ╚Öi dotarea cu echipamente de ultim─â genera╚Ťie a institu╚Ťiilor medicale. Practic, beneficiarii sunt atât pacien╚Ťii, cât ╚Öi speciali╚Ötii care vor lucra cu aceste aparate, vor câ╚Ötiga experien╚Ť─â, vor promova noi protocoale terapeutice ╚Öi noi tratamente pentru pacien╚Ťi".

Cu privire la proiect, domnul Irinel Popescu, pre╚Öedintele Academiei de ╚śtiinte Medicale, a apreciat c─â, "în contextul problemelor de finan╚Ťare a cercet─ârii pe care le cunoa╚Ötem cu to╚Ťii, finan╚Ťarea unor proiecte prin absorb╚Ťie de fonduri europene este una din cele mai eficiente ╚Öi mai recomandate metode. Dac─â adaug─âm la aceasta ╚Öi faptul c─â, dup─â 5 ani, angiografele vor ramâne în spitalele din re╚Ťeaua Ministerului S─ân─ât─â╚Ťii în care au fost instalate ╚Öi vor servi unor scopuri de asisten╚Ť─â medical─â, avem imaginea complet─â a unui proiect complex care r─âspunde unor comandamente multiple".

Despre proiect:

Proiectul "Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare ╚Öi crearea de noi infrastructuri" este finan╚Ťat prin Programul Opera┼úional Competitivitate 2014-2020, Axa prioritar─â 1: Cercetare, dezvoltare tehnologic─â ┼či inovare (CDI) în sprijinul competitivit─â┼úii economice ┼či dezvolt─ârii afacerilor, ac┼úiunea 1.1.1: Ac┼úiunea 1.1.1 - Mari infrastructuri de Cercetare-Dezvoltare.

Despre Programul Operaţional Competitivitate 2014-2020

Programul Opera╚Ťional Competitivitate (POC) sus╚Ťine investi╚Ťii menite s─â r─âspund─â nevoilor ╚Öi provoc─ârilor legate de nivelul redus al competitivit─â╚Ťii economice, în special în ceea ce prive╚Öte sprijinul insuficient pentru cercetare, dezvoltare ╚Öi inovare (CDI) ╚Öi infrastructura subdezvoltat─â de TIC ╚Öi, implicit, servicii slab dezvoltate.