PNDL: Proiect de 10 milioane de euro, in judetul Calarasi

Miercuri, 15 Noiembrie 2017

I Galerie foto I

Viceprim-ministrul Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale, administra╚Ťiei publice ╚Öi fondurilor europene ╚Öi Vasile Iliu╚Ť─â, pre╚Öedintele Consiliului Jude╚Ťean C─âl─âra╚Öi, au semnat mar╚Ťi, 14 noiembrie, un contract de finan╚Ťare prin Programul Na╚Ťional de Dezvoltare Local─â (PNDL).

Proiectul finan╚Ťat vizeaz─â modernizarea ╚Öi reabilitarea drumului jude╚Ťean DJ 2111D, pe tronsonul: DN21 (╚śtefan Vod─â) – Libertatea – DN3B (Dichiseni) – km13+5000 – km 41+500, jude╚Ťul C─âl─âra╚Öi.

Investi╚Ťia este finan╚Ťat─â prin PNDL – Subprogramul infrastructur─â la nivel jude╚Ťean – Domeniul construirea/modernizarea/reabilitarea drumurilor publice, clasificate ╚Öi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri jude╚Ťene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale ╚Öi/sau drumuri publice din interiorul localit─â╚Ťilor.

Valoarea total─â a investi╚Ťiei este de aproximativ 10 milioane de euro. Suma total─â pe care Consiliul Local C─âl─âra╚Öi a accesat-o pân─â în prezent, prin PNDL, este de peste 50 de milioane de euro.

Informa╚Ťii suplimentare

Programul na╚Ťional de dezvoltare local─â (PNDL) aprobat prin OUG nr. 28/2013, cu modific─ârile ╚Öi complet─ârile ulterioare, este un program de finan╚Ťare multianual ce are ca obiectiv general echiparea unit─â┼úilor administrativ-teritoriale cu toate dot─ârile tehnico-edilitare, de infrastructur─â educa┼úional─â, de s─ân─âtate ┼či de mediu, sportiv─â, social-cultural─â ┼či turistic─â, administrativ─â ┼či de acces la c─âile de comunica┼úie în vederea asigur─ârii unui climat investi╚Ťional atractiv pentru localit─â╚Ťile României. Programul este coordonat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene. Pot beneficia de finan╚Ťare în cadrul PNDL unit─â┼úile administrativ-teritoriale reprezentate de autorit─â┼úile administra┼úiei publice locale, respectiv comunele, municipiile ┼či ora┼čele, inclusiv pentru satele componente ale acestora, jude┼úele, precum ┼či unit─â┼úile administrativ-teritoriale membre ale asocia┼úiilor de dezvoltare intercomunitar─â, constituite în condi┼úiile legii, pentru investi┼úiile realizate prin asocia┼úiile de dezvoltare intercomunitar─â.

Etapa a II-a a PNDL a fost instituit─â prin OUG nr. 6/2017. În cadrul ei, se asigur─â finan┼úarea a 9.500 obiective de investi┼úii noi introduse în program, din care 2.500 de cre┼če ┼či gr─âdini┼úe ┼či 2.000 de unit─â┼úi de înv─â┼ú─âmânt preuniversitar care necesit─â efectuarea de lucr─âri de realizare/extindere/reabilitare/modernizare/dotare în vederea ob┼úinerii autoriza┼úiilor de func┼úionare ┼či pentru desf─â┼čurarea în bune condi┼úii a procesului educa┼úional.

Programul este structurat pe 3 subprograme:

a) Subprogramul „Modernizarea satului românesc”;

b) Subprogramul „Regenerarea urban─â a municipiilor ┼či ora╚Öelor” ;

c) Subprogramul „Infrastructur─â la nivel jude╚Ťean”.