Peste 28 de milioane de lei pentru modernizarea centrului de radioterapie din Bacau

Vineri, 19 Mai 2017

Astăzi, la Bacău, a fost inaugurat cel mai modern centru de radioterapie din nord-estul României. Obiectivul a fost realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), prin Compania Națională de Investiții (CNI), valoarea contractului fiind de 28.576.358,33 de lei (cu TVA inclus), iar lucrările au vizat modernizarea compartimentului de cobaltoterapie prin consolidarea, extinderea, modernizarea şi dotarea actualului spaţiu.

Concret, a fost înlocuit aparatul de cobaltoterapie cu unul modern şi performant, lucru care a presupus și lucrări de intervenție asupra buncărului care adăpostește respectivul aparat. De asemenea, s-au realizat lucrări de recompartimentare, înlocuirea tâmplăriei interioare și a celei exterioare, termoizolarea clădirii, amenajarea grupurilor sanitare, montarea unui ascensor cu acționare hidraulică, iar secția a fost prevăzută cu 25 de paturi, folosite în sistem ambulatoriu, dar care, la nevoie, pot fi folosite și pentru internare.

Obiectivul a obținut autorizația de funcționare (autorizație deținere, comisionare și autorizație finală de funcționare) din partea Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare, astfel încât, în prezent, Secția de Radioterapie este pe deplin funcțională.

Astfel, se creează condițiile unui act medical de performanţă și condiții europene de tratament în domeniul radioterapiei, nu numai pentru locuitorii municipiului Bacău, ci pentru întreaga regiune de nord-est a ţării.

Totodată, finalizarea și inaugurarea acestui centru contribuie la crearea de locuri de muncă pentru pesrsonalul medical, care, în acest fel, este stimulat să rămână în țară, beneficiind de condiții moderne de lucru.

Asemenea investiții în domeniul medical reprezintă una dintre direcțiile prioritare pe care le are MDRAPFE, prin CNI. În acest sens, la momentul actual, se află în diverse stadii de implementare obiective precum Spitalul Orășenesc Lipova (jud. Arad), Corpul de pediatrie al Spitalului Orășenesc din Vișeu de Sus (jud. Maramureș) sau Spitalul municipal de boli cronice şi îngrijiri paleative din mun. Botoșani (jud. Botoșani).

Foto: zdbc.ro