Ministrul Rovana Plumb s-a intalnit cu vicepresedintele Comisiei Europene, Jyrki Katainen

Joi, 30 Martie 2017

În cadrul vizitei de lucru efectuat─â la Bruxelles, doamna Rovana Plumb, ministru delegat pentru Fonduri Europene, a avut o întâlnire cu domnul Jyrki Katainen, vicepre╚Öedinte al Comisiei Europene, responsabil cu Ocuparea For╚Ťei de Munc─â, Cre╚Ötere Economic─â, Investi╚Ťii ╚Öi Competitivitate.

Cei doi oficiali au discutat, printre altele, despre cre╚Öterea vizibilit─â╚Ťii Fondului European de Investi╚Ťii Strategice (EFSI) în România, îmbun─ât─â╚Ťirea accesului la finan╚Ťare pentru sectorul IMM-urilor ╚Öi despre utilizarea combinat─â a granturilor ╚Öi a finan╚Ť─ârii din EFSI.

Doamna Plumb a ar─âtat c─â finan╚Ťarea IMM-urilor din EFSI este o prioritate pentru România, în sectoare cheie precum agricultura, cel forestier sau turismul.

Referitor la politica de coeziune, ministrul român a ar─âtat c─â ╚Ťara noastr─â dore╚Öte o politic─â ambi╚Ťioas─â post-2020, cu un buget pe m─âsur─â.

Vicepre╚Öedintele Katainen a subliniat, la rândul s─âu, importan╚Ťa continu─ârii politicii de coeziune, EFSI ╚Öi fondurile ESI fiind complementare. A ad─âugat c─â, pentru România, îmbun─ât─â╚Ťirea capacit─â╚Ťii administrative ╚Öi sustenabilitatea proiectelor de importan╚Ť─â strategic─â na╚Ťional─â ar trebui s─â reprezinte o prioritate.

La Bruxelles, în programul ministrului delegat pentru Fonduri Europene a fost prev─âzut─â o întâlnire ╚Öi cu doamna Elzbieta Bie┼äkowska, comisar european pentru Pia╚Ťa Intern─â, Industrie, Antreprenoriat ╚Öi IMM-uri. Doamna Plumb a transmis, în cadrul întrevederii, angajamentul ferm al Guvernului României în ceea ce prive╚Öte implementarea m─âsurilor necesare pentru cre╚Öterea absorb╚Ťiei fondurilor europene, inclusiv cele legate de implementarea strategiei na╚Ťionale în domeniul achizi╚Ťiilor publice, agreat─â cu Comisia European─â.

Comisarul Bie┼äkowska a apreciat calitatea strategiei na╚Ťionale pe achizi╚Ťii publice pentru România ╚Öi a ar─âtat c─â absorb╚Ťia ╚Öi buna utilizare a fondurilor ridic─â provoc─âri majore legate de îndeplinirea condi╚Ťionalit─â╚Ťilor ex-ante pe achizi╚Ťii publice.

Dialogul între Comisie ╚Öi autorit─â╚Ťile române va continua pentru asigurarea de progrese semnificative pân─â la autoevaluarea prev─âzut─â pentru luna iunie 2017.