Ministrul Rovana Plumb, la Forumul Regional al Apei:

Luni, 15 Mai 2017

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, doamna Rovana Plumb, a participat, ast─âzi, la Forumul Regional al Apei Dun─âre — Europa de Est 2017 (Expo Apa). Evenimentul reune╚Öte reprezentan╚Ťii tuturor institu╚Ťiilor relevante active în sectorul de ap─â din România.

În deschidere, doamna Plumb s-a adresat companiilor regionale care au proiecte în preg─âtire pentru finan╚Ťare european─â ╚Öi care de╚Ťin în total peste 30.000 de angaja╚Ťi: "Fondurile europene reprezint─â principala surs─â de finan╚Ťare pentru sectorul apei ╚Öi apei uzateAvem datoria s─â asigur─âm cet─â╚Ťenilor o via╚Ť─â mai bun─â inclusiv prin accesul la ap─â, fiindc─â munca dumneavoastr─â este, pân─â la urm─â, un indicator al gradului nostru de civiliza╚Ťie", a ar─âtat ministrul pentru Fonduri Europene.

Domnia sa a f─âcut o radiografie a modului în care este structurat─â finan╚Ťarea pentru sectorul de ap─â în perioada de programare 2014 – 2020, astfel:

  • 43 proiecte noi de infrastructur─â de ap─â ╚Öi ap─â uzat─â în preg─âtire la POIM;
  • 29 proiecte în curs de finalizare din perioada 2007-2013 (valoare 800 milioane euro).

Valoarea total─â a portofoliului în sectorul de ap─â este de peste 6 miliarde euro.

Rovana Plumb a mai ar─âtat c─â Programul Opera╚Ťional Infrastructura Mare 2014-2020 (POIM) continu─â principalele programe de finan╚Ťare din acest sector – ISPA ╚Öi POS Mediu-, care au beneficiat de o alocare total─â de peste 4 miliarde euro în perioada trecut─â de programare (ISPA ╚Öi POS Mediu) ╚Öi care au dus la racordarea la serviciile de alimentare cu ap─â a peste 1,3 milioane cet─â╚Ťeni. În încheierea interven╚Ťiei, ministrul a subliniat importan╚Ťa politicii de coeziune, principala politic─â de investi╚Ťii care sprijin─â statele membre. I-a asigurat pe cei prezen╚Ťi de continuarea eforturilor, la nivel guvernamental, pentru asigurarea serviciilor de ap─â ╚Öi canalizare la standarde ridicate pentru cet─â╚Ťeni.

* * *

Pe durata Forumului Regional al Apei Dunare — Europa de Est 2017, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene a organizat, în parteneriat cu Asocia╚Ťia Român─â a Apei (ARA), seminarul Oportunit─â╚Ťi de finantare a infrastructurii apei. Au participat reprezentan╚Ťi ai Comisiei Europene ╚Öi ai institu╚Ťiilor financiare interna╚Ťionale care au cofinan╚Ťat proiecte de investi╚Ťii în domeniu, autorit─â╚Ťi centrale ╚Öi locale, operatori regional─â de ap─â ╚Öi canalizare, antreprenori.