Mesajul viceprim-ministrului Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, cu ocazia sarbatoririi Zilei Veteranilor din teatrele de operatii

Duminica, 11 Noiembrie 2018

"Ast─âzi este despre Respect ╚Öi Bujorul Românesc!

11 noiembrie este ziua în care îi celebr─âm pe militarii români care fac onoare ╚Ť─ârii participând la misiuni în teatrele de opera╚Ťii!

11 noiembrie 2003 a fost ziua în care România a pl─âtit primul tribut de sânge, ca urmare a ac╚Ťiunilor desf─â╚Öurate pentru combaterea terorismului pe plan interna╚Ťional: sublocotenentul (pm) Iosif-Silviu Fogora╚Öi.

Tot pe 11 noiembrie 1918, s-a semnat armisti┼úiul de la Compiègne (Fran┼úa), dintre Alia┼úi ┼či Germania, armisti┼úiu ce a pus cap─ât Primului R─âzboi Mondial.

Astfel, anual, pe 11 noiembrie, în Marea Britanie ┼či Fran┼úa se marcheaz─â "Ziua Amintirii", iar în SUA - "Ziua Veteranilor". În semn de recuno┼čtin┼ú─â ┼či respect pentru veteranii de r─âzboi ┼či veteranii din teatrele de opera┼úii, ╚Ť─ârile lumii marcheaz─â ziua de 11 noiembrie ╚Öi prin simboluri purtate la rever: macul (ales de britanici) sau alb─âstreaua (pe care o poart─â francezii). Românii poart─â ast─âzi, la rever, bujorul românesc (asociat, în tradi┼úia ┼či cultura româneasc─â, cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul ┼či sângele).

Ast─âzi, cu bujorul românesc la rever ╚Öi în suflet, le mul╚Ťumim tuturor veteranilor pentru c─â au reprezentat ╚Ťara cu cinste ┼či au luptat pentru o lume mai bun─â! Lor le dator─âm ceea ce suntem ast─âzi ╚Öi în fa╚Ťa lor avem datoria de a ne înclina cu respect!

Respect Eroilor Armatei României! Respect Veteranilor Români! Sacrificiul Impune Respect!"