Mesajul doamnei Sevil Shhaideh transmis la Adunarea Generala a Asociatiei Oraselor din Romania

Luni, 3 Aprilie 2017

Stimate domnule pre┼čedinte,

Onoraţi participanţi,

Doamnelor și domnilor,

V─â mul┼úumesc pentru invita┼úia de-a fi al─âturi de dumneavoastr─â – m─â onoreaz─â ┼či, în acela┼či timp, m─â oblig─â s─â v─â provoc la un dialog sincer despre problemele pe care le întâmpina┼úi ┼či s─â încerc─âm s─â g─âsim împreun─â solu┼úii.

Am centralizat o parte din propunerile dumneavoastr─â în domeniul reformei administra╚Ťiei publice, unul dintre domeniile prioritare Guvernului si am demarat consultarea public─â pentru Codul Administrativ. Guvernul sus╚Ťine cre╚Öterea calit─â╚Ťii procesului decizional la nivelul administra╚Ťiei publice, pentru a r─âspunde în mod coerent, predictibil ╚Öi transparent nevoilor comunit─â╚Ťii.

In acest sens, a fost elaborat proiectul de modificare ╚Öi completare a Legii nr. 188/1999 privind statutul func╚Ťionarilor publici. Principalele aspecte prev─âzute în acest proiect au în vedere: realizarea unei eviden╚Ťe unitare a întregului personal din administra╚Ťia public─â, modificarea statutului prefec╚Ťilor ╚Öi a subprefec╚Ťilor ca func╚Ťii de demnitate public─â, cu rang de secretar de stat, respectiv de subsecretar de stat ╚Öi reintroducerea, corelativ, a func╚Ťiei de secretar general al institu╚Ťiei prefectului.

Ministerul a demarat ╚Öi procedurile necesare pentru viitorul Cod al serviciilor comunitare de utilit─â┼úi publice. În cel mai scurt timp, vom avea o comisie de specialitate, din care vor face parte ┼či reprezentan┼úii structurilor asociative ale autorit─â┼úilor administra┼úiei publice locale. Prin Programul de Guvernare se prevede c─â una dintre m─âsurile de asigurare a capacit─â╚Ťii administrative a unit─â╚Ťilor administrativ-teritoriale s─â fie rea╚Öezarea sistemului de echilibrare a bugetelor locale. Astfel,  începand cu 1 ianuarie 2018 fiecare UAT va beneficia de un buget minim de 750 lei/capita. De asemenea, tot de la 1 ianuarie 2018, impozitul pe venit va fi integral surs─â a bugetului local.

Ceea ce mi-am propus la Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene este corelarea perfect─â a surselor de finan╚Ťare pe care vi le punem la dispozi╚Ťie.

În Programul de Guvernare 2017-2020, am inclus m─âsuri concrete care pot rezolva mare parte din problemele cu care v─â confrunta┼úi. Ca ╚Öi priorit─â╚Ťile ministerului: PNDL etapa 2 – pentru finan╚Ťarea a 5000 de obiective (ap─â, canalizare, drumuri, dispensare, etc), 2.500 de cre╚Öe ╚Öi gr─âdini╚Ťe ╚Öi 2.000 de unit─â╚Ťi de înv─â╚Ť─âmânt preuniversitar, care necesit─â investi╚Ťii pentru ob╚Ťinerea autoriza╚Ťiilor de func╚Ťionare, cu un buget de 30 miliarde credite de angajament. Au fost depuse peste 20.000 de solicit─âri însumând peste 80 de miliarde de lei. De asemenea, ne-am propus ca pân─â la finalul acestui an s─â ramburs─âm de la Comisia European─â 5,2 miliarde de euro fonduri europene. In acest sens, am trimis c─âtre CE toate documentele pentru acreditarea, pana la 1 iulie, a tuturor autorit─â╚Ťilor de management, am lansat aproape toate apelurile ╚Öi v─â invit s─â aplica╚Ťi pentru proiecte. Începând cu a doua jum─âtate a lunii aprilie, se vor putea depune cereri de finan╚Ťare prin POR 2014-2020, pentru poriecte dedicate dezvolt─ârii urbane durabile - Axa4. Bugetul disponibil este de 1,38 de miliarde de euro.

In concluzie, MDRAPFE vine în sprijinul dumneavoastr─â prin crearea de condi╚Ťii optime de a ob╚Ťine fonduri în vederea dezvolt─ârii ora╚Öelor dvs, îmbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii mediului în zonele urbane, dezvoltarea infrastructurii de baz─â, promovarea incluziunii sociale în ora╚Öele din România. V─â mul╚Ťumesc ╚Öi v─â asigur de tot sprijinul ╚Öi deschiderea mea în identificarea celor mai eficiente solu╚Ťii de dezvoltare economic─â durabil─â.