MDRAPFE - Autoritate Nationala pentru programul INTERREG Europe

Luni, 21 August 2017

Secretariatul comun al programului INTERREG EUROPE a anun╚Ťat joi, 17 august a.c., finalizarea procedurii de desemnare a autorit─â╚Ťilor de management ╚Öi certificare a programului.

Programul de cooperare teritorial─â INTERREG EUROPE, finan╚Ťat din Fondul European de Dezvoltare Regional─â (FEDR), are un buget de 359 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020 ╚Öi are ca beneficiari eligibili autorit─â╚Ťi publice na╚Ťionale, regionale sau locale, alte organisme de drept public ╚Öi organiza╚Ťii neguvernamentale din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, Elve╚Ťia ╚Öi Norvegia.

Dup─â primele dou─â apeluri de proiecte deschise în anii 2015 ╚Öi 2016, România se situeaz─â pe locul 4 între statele membre UE, fiind partener─â în 47 de proiecte aprobate, care însumeaz─â 6,6 milioane euro. În cel de-al treilea apel de proiecte, deschis în perioada 1 martie – 30 iunie 2017, beneficiarii români au depus 85 de proiecte (de asemenea, locul 4 în UE). Proiectele vor fi evaluate de Secretariatul tehnic comun din Fran╚Ťa în perioada urm─âtoare.

MDRAPFE, în calitate de Autoritate Na╚Ťional─â în România a programului INTERREG Europe, sprijin─â în mod constant beneficiarii români ai programului, atât în etapa de preg─âtire a aplica╚Ťiilor, prin diseminarea informa╚Ťiilor legate de apelurile deschise, cât ╚Öi în perioada implement─ârii proiectelor aprobate.

* * *

Autoritatea de Management a programului INTERREG Europe, localizat─â în Fran╚Ťa, este structura responsabil─â de coordonarea programului, în numele ╚Ť─ârilor partenere. Autoritatea de Management este cea care semneaz─â contractele cu reprezentan╚Ťii proiectelor aprobate spre finan╚Ťare.

Autoritatea de Certificare, localizat─â în Belgia, este structura care verific─â cheltuielile realizate în cadrul proiectelor finan╚Ťate prin program, semnaleaz─â eventualele nereguli la Comisia European─â ╚Öi realizeaz─â pl─â╚Ťile c─âtre proiecte.

Programul are un Secretariat tehnic comun, localizat în Fran╚Ťa, care se ocup─â de opera╚Ťiunile administrative curente: comunic─â oportunit─â╚Ťile de finan╚Ťare, acord─â sprijin celor care solicit─â finan╚Ťare, evalueaz─â solicit─ârile ╚Öi monitorizeaz─â proiectele, gestioneaz─â bugetul de asisten╚Ť─â tehnic─â, asist─â toate celelalte structuri ale programului.