Inca o acreditare la MDRAPFE: autoritatile responsabile cu gestionarea Programului Interreg V-A Romania-Ungaria au primit desemnarea

Marti, 18 Iulie 2017

Autoritatea de Audit din cadrul Cur╚Ťii de Conturi a României a emis raportul final de audit, în urma c─âruia au fost acreditate autorit─â╚Ťile responsabile cu gestionarea Programului Interreg V-A România-Ungaria.

Astfel, Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene este desemnat ca Autoritate de Management, îndeplinind inclusiv func╚Ťia de Certificare, iar Biroul Prim-Ministrului din Ungaria este desemnat ca Autoritate Na╚Ťional─â.

Programul Interreg V-A România-Ungaria a finalizat procesul de desemnare cu opinie necalificat─â (f─âr─â rezerve) din partea Autorit─â╚Ťii de Audit, ceea ce înseamn─â c─â autorit─â╚Ťile desemnate îndeplinesc toate criteriile de desemnare.

Finalizarea acestei etape este de importan╚Ť─â major─â pentru Program. Din acest moment pot începe pl─â╚Ťile intermediare, urmând ca, în continuare, toate resursele ╚Öi eforturile s─â fie dedicate implement─ârii Programului ╚Öi proiectelor finan╚Ťate prin intermediul acestuia.

Despre Programul Interreg V-A România-Ungaria:

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finan┼ú─ârii unor proiecte comune româno-ungare, care abordeaz─â nevoi identificate pe ambele laturi ale grani┼úei ┼či care necesit─â o abordare comun─â ╚Öi solu┼úii inovatoare, în scopul de a contribui la dezvoltarea sustenabil─â a zonei eligibile.

Acesta este o continuare a programelor de cooperare transfrontalier─â implementate în regiune ┼či dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care 189 milioane de euro reprezint─â finan┼úarea nerambursabil─â din Fondul European de Dezvoltare Regional─â.

Zona eligibil─â a programului cuprinde jude┼úele Satu Mare, Bihor, Arad ┼či Timi┼č pe partea român─â a grani╚Ťei, respectiv Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés ┼či Csongrád pe partea ungar─â a acesteia.

Info suplimentare acreditare:

Desemnarea Autorit─â╚Ťilor de Management ╚Öi Control pentru Programele Opera╚Ťionale, este o condi╚Ťie esen╚Ťial─â pentru efectuarea ramburs─ârilor de la Comisia European─â ╚Öi presupune evaluarea în vederea emiterii opiniei f─âr─â rezerve de c─âtre AA cu privire la conformitatea sistemului cu cerin╚Ťele de acreditare.

Reamintim c─â, în ianuarie 2017, România avea desemnate doar 3 autorit─â╚Ťi implicate în sistemul de management ╚Öi control pentru trei programe finan╚Ťate în perioada de programare 2014-2020, respectiv:

1. Programul IPA de cooperare transfrontalier─â România – Republica Serbia 2014 – 2020

2. Programul de cooperare transfrontalier─â INTERREG V-A România – Bulgaria;

3. Programul opera╚Ťional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate.

În data de 13 iulie 2017 au fost acreditate alte 3 Autorit─â╚Ťi de Management care gestioneaz─â: POCA, POIIMM ╚Öi POAT.

Pân─â la sfâr╚Öitul acestei luni se estimeaz─â c─â vor fi acreditate ╚Öi ultimele 4 autorit─â╚Ťi de management, respectiv pentru Programului Opera╚Ťional Infrastructura Mare, Programul Opera╚Ťional Regional, Programul Opera╚Ťional Capital Uman ╚Öi Programul Opera╚Ťional Competitivitate.