Fonduri suplimentare pentru proiectele finantate prin PNDL

Joi, 13 Decembrie 2018

Guvernul a aprobat ast─âzi, 13 decembrie, printr-o hot─ârâre, alocarea sumei de 300 de milioane de lei pentru suplimentarea bugetului Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP) pe anul 2018.

Suma va fi alocat─â din Fondul de rezerv─â bugetar─â la dispozi╚Ťia Guvernului, în vederea decont─ârii proiectelor finan╚Ťate prin Programul National de Dezvoltare Local─â (PNDL) - etapele I ╚Öi II, ┼či acoper─â cuantumul estimat al solicit─ârilor de decontare pentru finan┼úarea obiectivelor de investi╚Ťii incluse în PNDL ╚Öi neonorate pân─â la aceast─â dat─â.

* * *

PNDL a fost conceput în vederea sus╚Ťinerii de c─âtre stat prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat, prin bugetul MDRAP, a autorit─â╚Ťilor administra╚Ťiei publice locale, în vederea implement─ârii proiectelor de dezvoltare ╚Öi îmbun─ât─â╚Ťire a infrastructurii locale. Prin OUG nr. 6/2017 pentru modificarea ┼či completarea unor acte normative, precum ┼či pentru stabilirea unor m─âsuri privind realizarea investi┼úiilor finan┼úate din fonduri publice, au fost instituite dou─â etape pentru derularea PNDL, respectiv:

• etapa I – în care sunt incluse obiectivele de investi┼úii aflate în finan┼úare la data de 31 decembrie 2016;

• etapa a II-a – pentru programarea bugetar─â 2017-2020, în cadrul c─âreia se asigur─â finan╚Ťarea pentru un num─âr de pân─â la 9.500 obiective de investi┼úii noi introduse în program, în domeniile prev─âzute la art. 7 din Ordonan┼úa de urgen┼ú─â a Guvernului nr. 28/2013, aprobat─â prin Legea nr. 89/2015, cu modific─ârile ┼či complet─ârile ulterioare, din care cel mult 2.500 de cre┼če ┼či gr─âdini┼úe ┼či cel mult 2.000 de unit─â┼úi de înv─â┼ú─âmânt preuniversitar care necesit─â efectuarea de lucr─âri de realizare/extindere/reabilitare/ modernizare/dotare în vederea ob┼úinerii autoriza┼úiilor de func┼úionare ┼či pentru desf─â┼čurarea în bune condi┼úii a procesului educa┼úional, pentru care se asigur─â finan┼úarea multianual─â, conform prevederilor legale, pân─â la finalizarea acestora.