Fonduri europene pentru drumurile din Bistrita-Nasaud

Sambata, 13 Mai 2017

Infrastructura rutier─â din jude┼úul Bistri┼úa-N─âs─âud va fi modernizat─â prin Programul Opera┼úional Regional 2014-2020 (POR), gestionat de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale, Administra┼úiei Publice ┼či Fondurilor Europene (MDRAPFE).

Contractul de finan┼úare a fost semnat ast─âzi, 13 mai, de c─âtre doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh ┼či vizeaz─â modernizarea DJ 172D: Mure┼čenii Bârg─âului (DN17) – Lac Colibi┼úa – Colibi┼úa – Bistri┼úa Bârg─âului (DN17) – (DN17) Josenii Bârg─âului – Strâmba – Ilva Mic─â (DN17D) – Poiana Ilvei – M─âgura Ilvei – Ilva mare – Lunca Ilvei – limita jud. Suceava, jud. Bistri┼úa-N─âs─âud. La întâlnire au mai participat Liviu Dragnea – pre┼čedintele Camerei Deputa┼úilor ┼či Radu Moldovan – pre┼česintele Consiliului Jude┼úean Bistri┼úa.

Prin proiect vor fi moderniza┼úi ┼či reabilita┼úi 49,917 km de drumuri jude┼úene conectate la re┼úeaua transeuropean─â de transport (TEN-T), situate în proximitatea drumului european E 58, se vor construi 42 de sta┼úii de transport public de c─âl─âtori ┼či 12,819 km de piste pentru bicicli┼čti, beneficiari fiind 23.506 locuitori.

Durata de implementare a proiectului este de 62 de luni, iar valoarea total─â a investi┼úiei este de 191.201.271,50 lei, din care valoarea finan┼ú─ârii nerambursabile alocate de MDRAPFE - AM POR este de 167.680.075,96 de lei (reprezentând 98% din valoarea eligibil─â a proiectului).

Dac─â ne raport─âm la alocarea total─â de 8,1 miliarde euro prin POR, din care, pentru drumuri jude┼úene sunt disponibile 1,06 miliarde euro pentru cei 2.120 km propu┼či spre reabilitare/modernizare, suma alocat─â regiunii NV, în valoare de 858 milioane euro, reprezint─â 10,5 % din alocarea total─â, din care pentru drumuri jude┼úene 116 milioane euro, adic─â 10,8 % din alocarea total─â.

În concluzie, proiectul Consiliului Jude┼úean Bistri┼úa de peste 42 milioane euro, din care valoare eligibil─â 38 milioane euro, reprezint─â 32% din valoarea alocat─â regiunii.

Fondurile alocate României de Uniunea European─â reprezint─â o resurs─â foarte important─â pentru dezvoltarea economiei ┼či a societ─â┼úii în general, iar cre┼čterea gradului de absorb┼úie constituie o prioritate absolut─â a Guvernului. Acesta este primul contract din categoria drumuri jude┼úene reabilitate ┼či modernizate cu finan┼úare prin POR. De asemenea, pe lâng─â fondurile europene, ave┼úi la dispozi┼úie Programul Na┼úional de Dezvoltare Local─â (PNDL) care reprezint─â o surs─â de finan┼úare la fel de important─â. Jude┼úul Bistri┼úa are alocate, pentru proiectele din PNDL etapa a II-a, fonduri cu o valoare estimat─â la 150 mil euro” a men┼úionat doamna Shhaideh.

Informaţii generale

În Programul de Guvernare sunt prev─âzute, prin intermediul Programului Opera╚Ťional Regional, 8.25 de miliarde de euro pentru îndeplinirea unor obiective precum:

  • 3.000 de IMM-uri sprijinite pentru construc╚Ťia/modernizarea ╚Öi extinderea spa╚Ťiului de produc╚Ťie/servicii IMM, inclusiv dotare cu instala╚Ťii, echipamente (inclusiv sisteme IT), utilaje, ma╚Öini, inclusiv noi tehnologii;
  • peste 100.000 gospod─ârii reabilitate termic;
  • peste 45 monumente istorice reabilitate;
  • 3 spitale regionale nou construite;
  • 122.000 de elevi, studen┼úi care vor beneficia de infrastructura educa┼úional─â modernizat─â;
  • peste 5,76 milioane de hectare cadastrate;
  • 2.100 km de drumuri jude╚Ťene modernizate pentru 1 milion de cet─â╚Ťeni;
  • 280 de ambulatorii ┼či 35 de unit─â┼úi de primiri urgen┼úe reabilitate/modernizate/extinse;
  • peste 270.000 de persoane care vor beneficia de construc╚Ťia/reabilitarea/ modernizarea/extinderea/dotarea centrelor comunitare integrate socio-medicale.