Dialog pe tema pregatirii Romaniei pentru BREXIT

Miercuri, 13 Septembrie 2017

In continuarea demersurilor ini╚Ťiate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE) privind lansarea consult─ârilor publice, MDRAPFE a organizat miercuri, 13 septembrie 2017, de la ora 11.00, dezbaterea cu tema România în contextul retragerii Marii Britanii din Uniunea European─â (BREXIT).

La dezbatere au participat reprezentan╚Ťi ai Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finan┼úelor Publice, Ministerului Consult─ârii Publice ┼či Dialogului Social, Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene (MDRAPFE), ai organiza╚Ťilor sindicale ┼či patronale, precum ┼či ai structurilor asociative ale administra┼úiei publice locale.

Reuniunea a fost condus─â de domnul Virgil–Alin Chiril─â, secretar de stat în cadrul MDRAPFE.

Subiectul dezbaterii l-a reprezentat discutarea documentului „Axele strategice de ac╚Ťiune a Guvernului României în contextul procesului de retragere a Marii Britanii din Uniunea European─â”, elaborat sub coordonarea Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul tuturor ministerelor de linie. Rolul principal al documentului este acela de a evalua impactul BREXIT asupra României, de a defini obiectivele ╚Öi de a prezenta modalit─â╚Ťile de valorificare a oportunit─â╚Ťilor oferite de acest context.

* * *

MDRAPFE a organizat dezbaterea în calitate de membru al Consiliului inter-ministerial pentru Brexit. Consiliul ofer─â liniile politice pentru definirea pozi╚Ťiilor României în cadrul acestui proces. Acest Consiliu este condus de primul-ministru ╚Öi coordonat de ministrul delegat pentru afaceri europene, iar din componen╚Ťa lui fac parte mai multe ministere.

Mecanismul inter-ministerial destinat fundament─ârii mandatului general ╚Öi a mandatelor sectoriale ale României ╚Öi urm─âririi procesului de negociere a ie╚Öirii Marii Britanii din Uniunea European─â a fost instituit prin Memorandumul adoptat de Guvern în ╚Öedin╚Ťa din 22 martie a.c.