Declaratii sustinute de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh la finalul sedintei de guvern cu privire la Strategia generala de descentralizare

Joi, 13 Aprilie 2017

Alina Petrescu: Bun─â ziua. Bine v-am g─âsit. Pentru c─â ast─âzi a fost adoptat─â, dup─â cum ┼čti┼úi deja, în ┼čedin┼úa de guvern Strategia general─â de descentralizare, doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh este al─âturi de mine pentru a ne prezenta pe scurt ce con┼úine ┼či ce presupune aceast─â strategie. V─â rog.

Realizator: La Palatul Victoria s-a încheiat ┼čedin┼úa de guvern ┼či sunt declara┼úii f─âcute de mini┼čtri.

Sevil Shhaideh, viceprim-ministru: Bun─â seara. În conformitate cu Legea 195/2006 a descentraliz─ârii, Hot─ârârea de Guvern 909/2014 privind strategia pentru consolidarea administra┼úiei publice ┼či nu în ultimul rând decizia 1/2014 a Cur┼úii Constitu┼úionale, am adoptat ast─âzi strategia general─â privind descentralizarea. Strategia se refer─â la descentralizarea competen┼úelor în ┼čapte domenii, respectiv Agricultur─â, Educa┼úie, S─ân─âtate, Cultur─â, Mediu, Tineret ┼či Sport ┼či Turism, astfel, în conformitate cu calendarul aflat la aceast─â strategie în termen de trei luni. De la data adopt─ârii strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analize de impact cu privire la stategiile în domeniile lor, iar în maxim ┼čapte luni, în func┼úie de analizele de impact ┼či analizele de oportunitate pe care fiecare minister le va face, se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare. Am s─â v─â prezint foarte pe scurt, pe fiecare domeniu ce reprezint─â descentralizarea. Pe Agricultur─â ne referim la descentralizarea implement─ârii politicilor cu privire la amenajarea ┼či dezvoltarea durabil─â a teritoriilor rurale, avizele ┼či autoriz─ârile în privin┼úa desf─â┼čur─ârii activit─â┼úilor agricole. În domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesion─ârii, d─ârii în folosin┼ú─â sau aviz─ârii interven┼úiilor la monumentele istorice de clas─â B. În Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistic─â, autorizarea plajelor turistice, avizarea documenta┼úiilor tehnice privind construc┼úiile din domeniul turismului. În domeniul Protec┼úiei Mediului, ne referim la elaborarea strategilor jude┼úene în domeniul protec┼úiei mediului, la parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor acordurilor autoriza┼úiilor de mediu, realizarea lucr─ârilor de între┼úinere ┼či ecologizarea plajelor turistice. În S─ân─âtate, ne referim la descentralizarea activit─â┼úilor desf─â┼čurate de direc┼úiile de s─ân─âtate public─â, respectiv încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unit─â┼úilor sanitare din re┼úeaua autorit─â┼úilor locale. În Educa┼úie ne referim la descentralizarea activit─â┼úilor extra┼čcolare care se desf─â┼čoar─â în Palatele Copiilor sau Cluburile Copiilor. Tineret ┼či Sport, activit─â┼úile care se desf─â┼čoar─â în domeniile sportului ┼či tineretului, respectiv în taberele ┼čcolare, în cluburile ┼čcolare, în cluburile sportive. Dup─â cum bine v-am explicat, autorit─â┼úile locale vor primi competen┼úe exclusive de implementare, tot ceea ce ┼úine de reglement─âri na┼úionale, control, inspec┼úie r─âmâne atributul exclusiv al autorit─â┼úilor centrale. Avantajul descentraliz─ârii, a┼ča cum a fost repetat în foarte multe rânduri, este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cet─â┼úeni. Mul┼úumesc. Aceasta a fost prezentarea pe scurt a proiectului. Dac─â sunt întreb─âri.

Alina Petrescu: Dou─â întreb─âri dac─â ave┼úi pentru doamna viceprim-ministru?

Reporter: Concret, au autorităţile locale personal pregătit să se ocupe de aceste noi competenţe odată cu descentralizarea?

Sevil Shhaideh: În acest moment nu vorbim de competen┼úele pe care le au ast─âzi autorit─â┼úile locale, ci vorbim de preg─âtirea procesului de descentralizare. Din aceste considerente, am explicat c─â, în termen de trei luni, ministerele vor analiza impactul transferului acestor competen┼úe, fie pe palierul resurselor umane, fie pe palierul resurselor financiare, pentru c─â, în conformitate cu Legea descentraliz─ârii, descentralizarea trebuie s─â se fac─â asigurându-se atât nivelul de resurs─â uman─â, cât ┼či nivelul financiar pentru exercitarea competen┼úelor respective. Deci, în acest moment, vorbim doar de analizele de impact ┼či apoi de legile sectoriale. Deci, probabil c─â desf─â┼čurarea acestor competen┼úe de c─âtre autorit─â┼úile locale le discut─âm începând de la anul.

Reporter: Doamna ministru a┼č dori s─â v─â întreb - Ionu┼ú Gheorghe,TVR - a┼úi avut ast─âzi un proiect de hot─ârâre privind Euro 2020, a┼č vrea s─â v─â întreb care mai este stadiul privind acele condi┼úii pe care UEFA ni le-a pus pentru ce se va întâmpla în 2020?

Sevil Shhaideh: Proiectul de hot─ârâre privind Euro 2020 nu are leg─âtur─â cu proiectul de descentralizare. Se refer─â, în primul rând, la actualizarea Comitetului interministerial cu privire la coordonarea preg─âtirilor pentru Euro 2020. Dup─â cum bine ┼čti┼úi, acesta era coordonat de viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, pe cale natural─â trebuie s─â fie ministrul tineretului ┼či sportului. Din perspectiva ministerului pe care îl reprezint Euro 2020 reprezint─â reabilitarea a patru stadioane ┼či ne referim aici la: Steaua, Dinamo, Arcul de Triumf ┼či Rapid. În momentul acesta, trei stadioane au toate documenta┼úiile preg─âtite ca s─â intre în procesul de preg─âtire - studii de fezabilitate, proiect tehnic ┼či lucr─âri - mai avem discu┼úii cu al patrulea stadion, s─â vedem dac─â rezolv─âm ┼či aici toate documentele.

Reporter: În afara de aceasta, mai erau ┼či alte condi┼úii, metroul, autostrada c─âtre partea de vest...

Sevil Shhaideh: Eu v-am explicat din punct de vedere al ministerului pe care îl reprezint. Începând de ast─âzi comitetul va reintra în func┼úiune ┼či atunci vom avea mai multe informa┼úii.

Reporter: Pe acest subiect, dac─â îmi permite┼úi, ultima întrebare de follow-up, spunea┼úi c─â trei dintre stadioane au documenta┼úiile gata, unul nu, vorbim despre stadionul Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo.

Sevil Shhaideh: Da.

Reporter: Dac─â exist─â o variant─â de backup în cazul în care nu se va preda acest stadion c─âtre CNI. ┼×i, a doua întrebare, legat tot de acest subiect, când vor începe demol─ârile sau renov─ârile pentru cele trei, pentru care ave┼úi deja documenta┼úie?

Sevil Shhaideh: Pentru cele trei, în acest moment, dup─â ce se vor finaliza toate procedurile legate de documentele de proprietate, certificate de urbanims ┼č.a.m.d., noi sper─âm ca într-o lun─â cel mult s─â înceap─â partea de preg─âtire a proiectelor tehnice, dac─â Clubul Dinamo, deci partea de stadion de la Clubul Dinamo nu va reu┼či s─â îndeplineasc─â toate condi┼úiile necesare documenta┼úiilor pentru preg─âtirea unei investi┼úii publice, pentru c─â pân─â la urm─â vorbim de o investi┼úie public─â, s─â ia în analiz─â un al patrulea stadion - ┼čti┼úi c─â avem stadionul de la BNR - ┼či vedem cum putem rezolva ┼či cu acesta.

Alina Petrescu: Mulţumesc foarte mult, doamnă viceprim-ministru.

Sevil Shhaideh: Mul┼úumesc ┼či eu. Bun─â ziua.

Sursa: gov.ro