Declaratii sustinute de viceprim-ministrul Sevil Shhaideh la finalul sedintei de guvern cu privire la Strategia generala de descentralizare

Joi, 13 Aprilie 2017

Alina Petrescu: Bună ziua. Bine v-am găsit. Pentru că astăzi a fost adoptată, după cum ştiţi deja, în şedinţa de guvern Strategia generală de descentralizare, doamna viceprim-ministru Sevil Shhaideh este alături de mine pentru a ne prezenta pe scurt ce conţine şi ce presupune această strategie. Vă rog.

Realizator: La Palatul Victoria s-a încheiat şedinţa de guvern şi sunt declaraţii făcute de miniştri.

Sevil Shhaideh, viceprim-ministru: Bună seara. În conformitate cu Legea 195/2006 a descentralizării, Hotărârea de Guvern 909/2014 privind strategia pentru consolidarea administraţiei publice şi nu în ultimul rând decizia 1/2014 a Curţii Constituţionale, am adoptat astăzi strategia generală privind descentralizarea. Strategia se referă la descentralizarea competenţelor în şapte domenii, respectiv Agricultură, Educaţie, Sănătate, Cultură, Mediu, Tineret şi Sport şi Turism, astfel, în conformitate cu calendarul aflat la această strategie în termen de trei luni. De la data adoptării strategiei, toate ministerele de linie vor adopta analize de impact cu privire la stategiile în domeniile lor, iar în maxim şapte luni, în funcţie de analizele de impact şi analizele de oportunitate pe care fiecare minister le va face, se vor adopta legile sectoriale, pe fiecare domeniu de descentralizare. Am să vă prezint foarte pe scurt, pe fiecare domeniu ce reprezintă descentralizarea. Pe Agricultură ne referim la descentralizarea implementării politicilor cu privire la amenajarea şi dezvoltarea durabilă a teritoriilor rurale, avizele şi autorizările în privinţa desfăşurării activităţilor agricole. În domeniul Culturii, ne referim la avizarea concesionării, dării în folosinţă sau avizării intervenţiilor la monumentele istorice de clasă B. În Turism, la oportunitatea transferului cu privire la emiterea brevetului de turism, testarea ghizilor, clasificarea structurilor de primire turistică, autorizarea plajelor turistice, avizarea documentaţiilor tehnice privind construcţiile din domeniul turismului. În domeniul Protecţiei Mediului, ne referim la elaborarea strategilor judeţene în domeniul protecţiei mediului, la parcurgerea procedurilor privind actualizarea, revizuirea avizelor acordurilor autorizaţiilor de mediu, realizarea lucrărilor de întreţinere şi ecologizarea plajelor turistice. În Sănătate, ne referim la descentralizarea activităţilor desfăşurate de direcţiile de sănătate publică, respectiv încheierea contractelor cu cabinetele medicilor de familie, coordonarea unităţilor sanitare din reţeaua autorităţilor locale. În Educaţie ne referim la descentralizarea activităţilor extraşcolare care se desfăşoară în Palatele Copiilor sau Cluburile Copiilor. Tineret şi Sport, activităţile care se desfăşoară în domeniile sportului şi tineretului, respectiv în taberele şcolare, în cluburile şcolare, în cluburile sportive. După cum bine v-am explicat, autorităţile locale vor primi competenţe exclusive de implementare, tot ceea ce ţine de reglementări naţionale, control, inspecţie rămâne atributul exclusiv al autorităţilor centrale. Avantajul descentralizării, aşa cum a fost repetat în foarte multe rânduri, este de aducere a tuturor serviciilor publice mai aproape de cetăţeni. Mulţumesc. Aceasta a fost prezentarea pe scurt a proiectului. Dacă sunt întrebări.

Alina Petrescu: Două întrebări dacă aveţi pentru doamna viceprim-ministru?

Reporter: Concret, au autorităţile locale personal pregătit să se ocupe de aceste noi competenţe odată cu descentralizarea?

Sevil Shhaideh: În acest moment nu vorbim de competenţele pe care le au astăzi autorităţile locale, ci vorbim de pregătirea procesului de descentralizare. Din aceste considerente, am explicat că, în termen de trei luni, ministerele vor analiza impactul transferului acestor competenţe, fie pe palierul resurselor umane, fie pe palierul resurselor financiare, pentru că, în conformitate cu Legea descentralizării, descentralizarea trebuie să se facă asigurându-se atât nivelul de resursă umană, cât şi nivelul financiar pentru exercitarea competenţelor respective. Deci, în acest moment, vorbim doar de analizele de impact şi apoi de legile sectoriale. Deci, probabil că desfăşurarea acestor competenţe de către autorităţile locale le discutăm începând de la anul.

Reporter: Doamna ministru aş dori să vă întreb - Ionuţ Gheorghe,TVR - aţi avut astăzi un proiect de hotărâre privind Euro 2020, aş vrea să vă întreb care mai este stadiul privind acele condiţii pe care UEFA ni le-a pus pentru ce se va întâmpla în 2020?

Sevil Shhaideh: Proiectul de hotărâre privind Euro 2020 nu are legătură cu proiectul de descentralizare. Se referă, în primul rând, la actualizarea Comitetului interministerial cu privire la coordonarea pregătirilor pentru Euro 2020. După cum bine ştiţi, acesta era coordonat de viceprim-ministru, ministrul afacerilor interne, pe cale naturală trebuie să fie ministrul tineretului şi sportului. Din perspectiva ministerului pe care îl reprezint Euro 2020 reprezintă reabilitarea a patru stadioane şi ne referim aici la: Steaua, Dinamo, Arcul de Triumf şi Rapid. În momentul acesta, trei stadioane au toate documentaţiile pregătite ca să intre în procesul de pregătire - studii de fezabilitate, proiect tehnic şi lucrări - mai avem discuţii cu al patrulea stadion, să vedem dacă rezolvăm şi aici toate documentele.

Reporter: În afara de aceasta, mai erau şi alte condiţii, metroul, autostrada către partea de vest...

Sevil Shhaideh: Eu v-am explicat din punct de vedere al ministerului pe care îl reprezint. Începând de astăzi comitetul va reintra în funcţiune şi atunci vom avea mai multe informaţii.

Reporter: Pe acest subiect, dacă îmi permiteţi, ultima întrebare de follow-up, spuneaţi că trei dintre stadioane au documentaţiile gata, unul nu, vorbim despre stadionul Dinamo, Clubul Sportiv Dinamo.

Sevil Shhaideh: Da.

Reporter: Dacă există o variantă de backup în cazul în care nu se va preda acest stadion către CNI. Şi, a doua întrebare, legat tot de acest subiect, când vor începe demolările sau renovările pentru cele trei, pentru care aveţi deja documentaţie?

Sevil Shhaideh: Pentru cele trei, în acest moment, după ce se vor finaliza toate procedurile legate de documentele de proprietate, certificate de urbanims ş.a.m.d., noi sperăm ca într-o lună cel mult să înceapă partea de pregătire a proiectelor tehnice, dacă Clubul Dinamo, deci partea de stadion de la Clubul Dinamo nu va reuşi să îndeplinească toate condiţiile necesare documentaţiilor pentru pregătirea unei investiţii publice, pentru că până la urmă vorbim de o investiţie publică, să ia în analiză un al patrulea stadion - ştiţi că avem stadionul de la BNR - şi vedem cum putem rezolva şi cu acesta.

Alina Petrescu: Mulţumesc foarte mult, doamnă viceprim-ministru.

Sevil Shhaideh: Mulţumesc şi eu. Bună ziua.

Sursa: gov.ro