Autoritatea de Management pentru Programul Operational Regional prelungeste termenele de depunere pentru apelurile POR 2016/2/2.1.A si POR/102/2/2

Vineri, 14 Aprilie 2017

Autoritatea de Management pentru Programul Opera┼úional Regional, din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ┼či Fondurilor Europene, prelunge╚Öte cu o s─âpt─âmân─â termenele de depunere a proiectelor în cadrul Apelului POR 2016/2/2.1.A - Microîntreprinderi, AP 2, Prioritatea de investi┼úii 2.1 - Promovarea spiritului antreprenorial, respectiv POR/102/2/2, AP 2, Prioritatea de investi┼úii 2.2 - Sprijinirea cre─ârii ╚Öi extinderea capacit─â╚Ťilor avansate de produc╚Ťie ╚Öi dezvoltarea serviciilor.

Astfel, în cazul apelului POR 2016/2/2.1.A – Microîntreprinderi proiectele se vor putea depune pân─â la 04.05.2017, ora 12:00, iar în cazul apelului POR/102/2/2, termenul depunerii a fost prelungit, pân─â la 30.08.2017, ora 12:00.

Restul condi╚Ťiilor ╚Öi prevederilor din ghidurile specifice r─âmân neschimbate.

Modific─ârile de termen s-au f─âcut dup─â constatarea unor deficien╚Ťe la nivelul unei baze de date din componen╚Ťa sistemului na┼úional informatic de eviden┼ú─â a persoanelor gestionat de Ministerul Administra╚Ťiei ╚Öi Internelor, deficien╚Ťe care au avut ca rezultat dificult─â╚Ťi la înregistrarea în MySMIS2014 a utilizatorilor noi, identifica╚Ťi cu datele personale. Problemele tehnice au fost remediate în 12 aprilie.

AM POR adaug─â c─â apelul de proiecte POR/102/2/2, AP 2, Prioritatea de investi┼úii 2.2 - Sprijinirea cre─ârii ╚Öi extinderea capacit─â╚Ťilor avansate de produc╚Ťie ╚Öi dezvoltarea serviciilor nu va fi suspendat la împlinirea primelor 2 luni de depunere (respectiv în data de 23 aprilie a.c.). Eventuala suspendare a depunerii cererilor de finan╚Ťare va face obiectul unei analize la nivelul AMPOR (în ceea ce prive╚Öte alocarea financiar─â disponibil─â, evolu╚Ťia procesului de evaluare, selec╚Ťie ╚Öi contractare a proiectelor depuse) ╚Öi va fi comunicat─â, din timp, tuturor poten╚Ťialilor solicitan╚Ťi.

În ceea ce prive╚Öte termenele specificate pentru pragul de calitate a proiectelor depuse la acest apel, acestea nu se modific─â, neafectând rezultatele procesului de selec╚Ťie ╚Öi contractare a proiectelor. De exemplu, un proiect care trece pragul de calitate de 85 puncte va fi contractat automat indiferent dac─â este depus pân─â la sau dup─â data de 23 aprilie, având în vedere c─â dup─â aceast─â dat─â pragul de calitate coboar─â la 80 de puncte.

***

Informa╚Ťii suplimentare

Programul Opera╚Ťional Regional-POR 2014-2020 urmeaz─â POR 2007-2013 ╚Öi este unul dintre programele prin care România poate accesa fondurile europene structurale ╚Öi de investi╚Ťii provenite din Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), în perioada actual─â de programare.

POR 2014-2020 este gestionat de Autoritatea de Management pentru POR din cadrul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale, Administra╚Ťiei Publice ╚Öi Fondurilor Europene ╚Öi a fost adoptat de Comisia European─â pe data de 23 iunie 2015. Obiectivul s─âu general este cre╚Öterea competitivit─â╚Ťii economice ╚Öi îmbun─ât─â┼úirea condi╚Ťiilor de via╚Ť─â ale comunit─â╚Ťilor locale ╚Öi regionale, prin sprijinirea dezvolt─ârii mediului de afaceri, infrastructurii ╚Öi serviciilor, pentru dezvoltarea durabil─â a regiunilor, astfel încât acestea s─â î╚Öi poat─â gestiona în mod eficient resursele ╚Öi s─â î╚Öi valorifice poten╚Ťialul de inovare ╚Öi de asimilare a progresului tehnologic.

Aceste obiective sunt traduse în 11 axe prioritare (plus o ax─â de asisten╚Ť─â tehnic─â), care au în total o alocare estimat─â de 8,25 miliarde euro, din care 6,7 miliarde de euro reprezint─â sprijinul UE, prin Fondul European pentru Dezvoltare Regional─â (FEDR), iar 1,5 miliarde de euro - contribu╚Ťia na╚Ťional─â.