AM POIM lanseaza apeluri de 147 milioane de euro pentru energie verde

Miercuri, 17 Mai 2017

În perioada 17 iulie 2017 – 31 decembrie 2018, produc─âtorii de energie electric─â ╚Öi termic─â pot depune cereri de finan╚Ťare pentru investi╚Ťii în producerea energiei electric─â ┼či/sau termice din biomas─â/ biogaz ┼či energiei geotermale (RES), precum ╚Öi investi┼úii în cogenerare de înalt─â eficien┼ú─â.

"Prin apelurile lansate ast─âzi, ne dovedim responsabili fa╚Ť─â de urma╚Öii no╚Ötri. Investim în sursele regenerabile de energie, în economia de combustibili ╚Öi în eliminarea emisiilor de carbon aferente combustibililor fosili. Fondurile europene sunt, deci, ╚Öi despre protejarea mediului ╚Öi a viitorului planetei", a declarat ministrul Rovana Plumb.

Bugetul total al celor doua apeluri cu depunere continu─â este de 147,38 milioane euro, din care produc╚Ťia de energie din RES are o alocare de 83,85 milioane euro, iar pentru cogenerare de înalt─â eficien╚Ť─â sunt aloca╚Ťi aproximativ 63,53 milioane euro.

Pot depune proiecte urm─âtorii solicitan╚Ťi:

  • Unit─â┼úile administrativ teritoriale (UAT)/ Subdiviziunile administrativ-teritoriale/ Asocia┼úiile de dezvoltare intercomunitar─â (ADI) care produc energie termic─â în scopul furniz─ârii în re┼úeaua de transport ┼či distribu┼úie pentru asigurarea serviciului public de alimentare cu energie termic─â sau pentru consumul propriu;
  • Societ─â┼úile care au ca activitate producerea de energie în scopul comercializ─ârii;
  • Societ─â┼úile din industrie sau reprezentantul parc industrial care înregistreaz─â consumuri energetice de peste 200 tep/an. Ghidurile si documentele anexe pot fi consultate aici.

Despre POIM 2014-2020:

Programul Opera╚Ťional Infrastructur─â Mare (POIM) 2014-2020 este al doilea program ca m─ârime din UE, cu o alocare de aproximativ 12 miliarde euro pentru sectoarele de transport, mediu ╚Öi energie.

Ministerul Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene a lansat, pân─â în prezent, ghiduri pentru proiecte în valoare de 5,9 miliarde euro pentru transport, 3,5 miliarde euro pentru mediu ╚Öi 569 milioane euro pentru energie.