Agenda Urbană a Uniunii Europene, dezbatută în cadrul reuniunii „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”

Vineri, 11 Ianuarie 2019

Vineri, 11 ianuarie, în cadrul reuniunii „Convergență economică și socială, coeziune și incluziune”, desfăşurată la Palatul Victoria, au fost prezentate prioritățile Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) în domeniul coeziunii și cooperării teritoriale. În acest context, MDRAP contribuie la eforturile depuse în ultima perioadă de a sprijini și promova dimensiunea teritorială a politicii de coeziune, în acord cu rolul major pe care îl are pentru eficientizarea politicilor publice și pentru îmbunătățirea calității vieții cetățenilor europeni.

Pentru coeziunea teritorială, eforturile se vor concentra pe procesul de revizuire a Agendei Teritoriale, în conformitate cu calendarul stabilit în cadrul Președinției bulgare din primul semestru al anului trecut, respectiv pe stabilirea scopului strategic al Agendei Teritoriale 2020+, continuarea dezbaterilor privind conținutul acesteia și identificarea mecanismelor de implementare. De asemenea, MDRAP vrea să sprijine implementarea conceptului de zone urbane funcționale la nivelul UE, în acord cu relevanța pe care o deține pentru asigurarea coeziunii teritoriale.

În domeniul dezvoltării urbane, toate eforturile vor fi depuse pentru implementarea și continuarea Agendei Urbane a Uniunii Europene. Lansarea acestei platforme a reprezentat trecerea cooperării informale din domeniu la un alt nivel, pe lângă structurile europene și statele membre participând acum și orașele europene. Astfel, se poate asigura participarea tuturor actorilor relevanți în procesul de îmbunătățire a cadrului de reglementare, de finanțare și de cunoștințe de la nivel european.

La sfârșitul întâlnirii, viceprim-ministrul Eugen Teodorovici, ministrul finanțelor publice și ministru interimar al dezvoltării regionale și administrației publice, a prezentat concluziile discuțiilor reuniunii ”Convergență economică și socială, coeziune și incluziune” în fața membrilor Guvernului României și a Colegiului Comisarilor Europeni.

Comisarii europeni au felicitat responsabilii şi experţii care gestionează dosarul „Agenda Urbană a Uniunii Europene” pentru eforturile depuse, pentru contribuția adusă şi pentru obiectivele pe care şi-au propus să le atingă în timpul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene.