29 iunie - Ziua Internationala a Dunarii

Vineri, 29 Iunie 2018

Mesajul viceprim-ministrului Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ┼či administra┼úiei publice, cu ocazia s─ârb─âtoririi Zilei Interna┼úionale a Dun─ârii:

Dun─ârea a reprezentat dintotdeauna o for╚Ť─â care a unificat civiliza╚Ťii ╚Öi culturi, iar evenimentele organizate de Ziua Dun─ârii în plan na╚Ťional, regional ╚Öi transfrontalier, inclusiv la nivelul comunit─â┼úilor mai mici, au ca mesaj solidaritatea pentru demersuri comune.

Dun─ârea reprezint─â o conexiune nu numai pentru dezvoltarea comer╚Ťului, ci ╚Öi pentru promovarea mobilit─â╚Ťii, turismului, a contactelor dintre oameni ╚Öi, cel mai important, a patrimoniului cultural.

Prin participarea activ─â la Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dun─ârii (SUERD), ╚Ť─ârile dun─ârene au înv─â╚Ťat c─â realizarea de proiecte comune ╚Öi procese durabile de cooperare ne permit s─â cre╚Ötem coeziunea economic─â, social─â ╚Öi teritorial─â în regiunea noastr─â. Num─ârul mare de proiecte transna╚Ťionale dezvoltate în timp ne-a ajutat s─â reducem disparit─â╚Ťile regionale, s─â dezvolt─âm zonele dezavantajate ╚Öi s─â cre╚Ötem coeziunea teritorial─â.

În continuare, este nevoie de cooperare ┼či de alocarea de fonduri europene adecvate pentru implementarea corect─â a domeniilor prioritare ale Strategiei Dun─ârii, inclusiv proiecte importante de transport ╚Öi infrastructur─â transfrontalier─â în regiunea Dun─ârii.

Proiectele transna╚Ťionale din aceast─â regiune ne permit s─â dezvolt─âm o conectivitate mai bun─â pe Dun─âre, s─â asigur─âm un mediu mai curat ╚Öi s─â ne promov─âm mai activ patrimoniul cultural ╚Öi istoric. Însu┼či motto-ul din acest an, pentru s─ârb─âtorirea Zilei Dun─ârii, este „Fii activ, pentru o Dun─âre mai s─ân─âtoas─â!”

Cu aceast─â ocazie, transmit „La mul┼úi ani” tuturor locuitorilor din cele 14 ┼ú─âri dun─ârene!”

***

Anual, în data de 29 iunie, cet─â╚Ťenii din 14 state riverane (Austria, Bulgaria, Croa╚Ťia, Republica Ceh─â, Germania, Ungaria, Republica Moldova, România, Republica Slovac─â, Slovenia, Ucraina, Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina, Serbia, Muntenegru) s─ârb─âtoresc în solidaritate Ziua Interna┼úional─â a Dun─ârii, pentru a marca dorin┼úa autorit─â┼úilor ┼či cet─â┼úenilor de a colabora strâns pentru protejarea ┼či utilizarea responsabil─â a resurselor de ap─â ╚Öi, respectiv, de a conlucra în sprijinul adopt─ârii de m─âsuri ┼či strategii comune pentru protejarea fluviului european în fa┼úa amenin┼ú─ârilor de orice natur─â.

Ziua Dun─ârii a fost instituit─â în urm─â cu 24 de ani, în Bulgaria, la Sofia, ca urmare a semn─ârii Conven╚Ťiei privind cooperarea pentru protec╚Ťia ╚Öi utilizarea durabil─â a fluviului Dun─ârea de c─âtre Comisia Interna╚Ťional─â pentru Protec╚Ťia Fluviului Dun─ârea.

Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dun─ârii (SUERD) este un instrument comunitar de cooperare macro-regional─â al statelor riverane, destinat dezvolt─ârii economice ┼či sociale a macroregiunii dun─ârene, prin consolidarea implement─ârii în regiune a politicilor ┼či legisla┼úiei UE. SUERD reprezint─â o ini┼úiativ─â politic─â României ┼či Austriei, promovat─â printr-o scrisoare comun─â la nivel de prim-ministru (iunie 2008) ┼či adresat─â pre┼čedintelui Comisiei Europene.

România este cel mai mare stat participant la SUERD, ca suprafa┼ú─â ┼či popula┼úie. De┼úinem pe teritoriul României cel mai lung segment al fluviului Dun─ârea (1075 km, din totalul de 2860 km).

La nivel na╚Ťional, coordonarea ariilor prioritare (AP) ale SUERD este asigurat─â de Ministerul Transporturilor (AP1a - c─âi navigabile interioare), Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice, Ministerul Turismului ┼či Ministerul Culturii (AP3 - promovarea culturii ╚Öi a turismului, a contactelor directe între oameni) ╚Öi Ministerul Apelor ╚Öi P─âdurilor (AP5 - gestionarea riscurilor de mediu).