248 constructii de interes public sau social, aflate in implementare la CNI

Vineri, 15 Iunie 2018

Compania Na╚Ťional─â de Investi╚Ťii (institu┼úie aflat─â sub autoritatea Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice) are în implementare, în acest moment, în cadrul Programului Na╚Ťional de Construc╚Ťii de Interes Public sau Social (PNCIPS), 248 de investi╚Ťii, în valoare de peste 312 milioane de euro, care urmeaz─â a fi predate beneficiarilor, etapizat, pân─â în anul 2020, în corelare cu durata de execu╚Ťie.

Acestea acoper─â domenii diverse, precum cel sportiv, cultural, sanitar, dup─â cum urmeaz─â:

• 57 de s─âli de sport (precum sala de 5.000 de locuri din Oradea - jud. Bihor, sala de sport din incinta Clubului Dinamo - Bucure╚Öti, sala de sport a Clubului Sportiv ╚ścolar din Petro╚Öani - jud. Hunedoara, sala de sport multifunc╚Ťional─â cu 3.000 de locuri din Slatina - jud. Olt);

• 9 bazine de înot (Complexul Olimpic de Nata╚Ťie de la Otopeni - jud. Ilfov, bazinul olimpic Clubul Sportiv Rapid - Bucure╚Öti, bazinul de polo din Arad, bazinul olimpic din Br─âila ╚Öi 5 bazine didactice);

• 4 complexuri sportive;

• 129 de a┼čez─âminte culturale;

• 3 institu┼úii de înv─â┼ú─âmânt superior de stat (precum consolidarea ┼či extinderea corpului cl─âdirii de antropologie la Facultatea de Medicin─â General─â din Bucure╚Öti);

• o sal─â de cinematograf (în Brad - jud. Hunedoara);

• 5 unit─â╚Ťi sanitare în mediul urban;

• 15 lucr─âri în prim─â urgen╚Ť─â (obiective privind reabilitarea de sectoare de drum afectate de inunda╚Ťii sau reabilit─âri ╚Öi consolid─âri de cl─âdiri precum cea a Spitalului Clinic Jude╚Ťean de Urgen┼ú─â Sf. Apotol Andrei din Gala╚Ťi);

• 9 obiective care vizeaz─â infrastructura de justi┼úie;

• un bloc într-o zon─â defavorizat─â din Baia – Mare (jud. Maramure╚Ö);

• 15 alte tipuri de obiective (precum construirea unui spa┼úiu clinic de recuperare oncologic─â, construirea unei hale agroalimentare, consolidarea, restaurarea, modernizarea cl─âdirii Palatului Episcopal din Centrul Eparhial Roman - jud. Neam╚Ť, construirea centrului cultural Mitropolit Iacob Putneanul - jud. Suceava, construirea centrului social de recuperare ╚Öi îngrijire Sfântul Nectarie din comuna Putna - jud. Suceava, Ansamblul M─ân─âstirii Sucevi┼úa etc.).

Pe lâng─â PNICPS, CNI implementeaz─â ╚Öi proiectul „Sistem integrat de reabilitare a sistemelor de alimentare cu ap─â ┼či canalizare, a sta┼úiilor de tratare a apei potabile ┼či sta┼úiilor de epurare a apelor uzate în localit─â┼úile cu o popula┼úie de pân─â la 50.000 de locuitori”, în cadrul c─âruia se afl─â în implementare 11 obiective de investi╚Ťii, în valoare de peste 50 de milioane de euro, în jude┼úele Bihor, C─âl─âra╚Öi, Dâmbovi┼úa, Gorj, Harghita, Prahova, Vaslui ┼či Vrancea.

Totodat─â, în acest moment, CNI are în achizi╚Ťie sau în curs de promovare proiecte majore precum stadioanele pentru Campionatul European de Fotbal 2020, Sanatoriul din Techirghiol, Spitalul Jude╚Ťean din Bac─âu, Cazinoul din Constan╚Ťa sau construirea a 30 de c─âmine studen╚Ťe╚Öti în 14 ora╚Öe centre universitare.

* * *

Prin Programul Na╚Ťional de Construc╚Ťii de Interes Public sau Social, coordonat de CNI, se realizeaz─â obiective de investi╚Ťii cuprinse în zece subprograme, care vizeaz─â construirea, reabilitarea sau modernizarea de: s─âli de sport, bazine de înot, complexuri sportive, patinoare artificiale, a╚Öez─âminte culturale, institu╚Ťii de înv─â╚Ť─âmânt superior de stat, s─âli de cinematograf, lucr─âri în prim─â urgen╚Ť─â, unit─â╚Ťi sanitare în mediul urban, blocuri în zone defavorizate.

Tot în cadrul acestui program, se realizeaz─â ╚Öi alte tipuri de obiective de investi╚Ťii, aprobate individual prin ordin al ministrului dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra╚Ťiei publice, precum pie╚Ťe agroalimentare, centre sociale, centre multifunc╚Ťionale etc., dar ╚Öi obiective cuprinse în Memorandumul privind infrastructura justi╚Ťiei (reabilit─âri, consolid─âri, moderniz─âri de sedii de tribunale, cur╚Ťi de apel sau parchete).

De la înfiin╚Ťarea CNI, în anul 2001, ╚Öi pân─â în prezent, au fost finalizate ╚Öi predate c─âtre beneficiari peste 1.750 de obiective de investi╚Ťii, dintre care 25 de obiective în anul 2018.