03 iulie 2018

Exper╚Ťii Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ╚Öi Administra╚Ťiei Publice (MDRAP) au participat, în perioada 2-3 iulie, la Viena (Austria), la reuniunile grupurilor de lucru pentru revizuirea Agendei Teritoriale 2020 (Task Force for the renewal of the Territorial Agenda 2020 - TFTAEU) ╚Öi a Agendei Urbane (Urban Agenda Technical Preparatory Group - UATPG), organizate în contextul Pre╚Öedin╚Ťiei Austriece a Consiliului Uniunii Europene.

Grupul de lucru privind coeziunea teritorial─â - TFTAEU a fost constituit în cadrul Pre╚Öedin╚Ťiei bulgare ╚Öi func╚Ťioneaz─â în cadrul Re╚Ťelei Punctelor de Contact pentru Coeziune Teritorial─â, pentru a asigura coordonarea între statele care asigur─â Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020.

În mod similar, Grupul de lucru pentru Agenda urban─â-UATPG a fost constituit în cadrul Grupului pentru Dezvoltare Urban─â, pentru a sus╚Ťine procesul de elaborare ╚Öi implementare a Agendei Urbane a UE.

Grupurile de lucru sunt constituite la nivel de exper╚Ťi din statele membre care au de╚Ťinut/de╚Ťin/vor de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE (dou─â Pre╚Öedin╚Ťii anterioare, Pre╚Öedin╚Ťia în curs, trei Pre╚Öedin╚Ťii viitoare), la care se adaug─â actorii interesa╚Ťi – Comisia European─â, Comitetul Regiunilor, EUROCITIES ╚Öi Consiliul European al Municipalit─â╚Ťilor ╚Öi Regiunilor.

În cadrul reuniunii Grupului de lucru privind Coeziunea teritorial─â - TFTAEU a fost rediscutat mandatul grupului de lucru ╚Öi s-au trecut în revist─â activit─â╚Ťile necesare revizuirii Agendei Teritoriale: concluziile pre╚Öedin╚Ťiilor anterioare ╚Öi ale reuniunilor directorilor generali ╚Öi stabilirea direc╚Ťiilor de cooperare cu ESPON. A doua parte a evenimentului a fost dedicat─â dezbaterilor legate de revizuirea Agendei Teritoriale: posibile func╚Ťii ale reînnoirii Agendei, viziunea, interesele strategice ale actorilor interesa╚Ťi, sinergii cu alte proiecte politice (Agenda Urban─â, Politica de Coeziune etc.), pa╚Öii de urmat ╚Öi calendarul procesului de actualizare a Agendei Teritoriale. Un punct important l-a reprezentat ╚Öi prezentarea inten╚Ťiilor ╚Öi a priorit─â╚Ťilor statelor care vor de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia la Consiliul UE.

La reuniunea Grupului de lucru pentru Agenda urban─â - UATPG au fost dezb─âtute tematica noilor parteneriate (resurse, activit─â╚Ťi preg─âtitoare), reperele pentru Reuniunea informal─â a mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â (pe care o va organiza România în anul 2019), monitorizarea ╚Öi transparentizarea procesului de implementare a Agendei Urbane a UE ╚Öi organizarea urm─âtoarelor reuniuni ale grupului de lucru.

România va de╚Ťine Pre╚Öedin╚Ťia Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019, iar în aceast─â calitate va coordona activit─â╚Ťile grupurilor de lucru privind Agenda teritorial─â ╚Öi Agenda urban─â, având un rol important ╚Öi în procesul de revizuire a Agendei Teritoriale 2020 ╚Öi în implementarea ╚Öi continuarea Agendei Urbane a UE.

Totodat─â, în perioada Pre╚Öedin╚Ťiei, România, prin intermediul MDRAP, va organiza la Consiliul UE reuniunile acestor grupuri de lucru ╚Öi reuniunile specifice cooper─ârii informale în domeniile coeziune teritorial─â ╚Öi dezvoltare urban─â, la nivel de exper╚Ťi ╚Öi directori generali, precum ╚Öi reuniunea mini╚Ötrilor responsabili cu dezvoltarea urban─â.


28 iunie 2018

La sediul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice (MDRAP), secretarul de stat în MDRAP Virgil-Alin Chiril─â s-a întâlnit cu o delega┼úie a Comisiei Europene, pentru a discuta o serie de aspecte de interes subsumate demersurilor ini╚Ťiate la nivelul MDRAP în perspectiva preg─âtirii prelu─ârii de c─âtre România a Pre╚Öedin╚Ťiei Consiliului Uniunii Europene, în primul semestru al anului 2019.

Cu aceast─â ocazie, secretarul de stat a transmis salutul cordial al viceprim-ministrului Paul St─ânescu, ministrul dezvolt─ârii regionale ╚Öi administra┼úiei publice, care î┼či exprim─â întreaga apreciere pentru nivelul foarte bun al colabor─ârii dintre MDRAP ╚Öi direc┼úiile ╚Öi serviciile Comisiei Europene, reiterând dorin┼úa de a se conlucra în acela┼či spirit cu reprezentan┼úii Comisiei, pentru a identifica ┼či a pune în practic─â noi proiecte de interes care s─â constituie o punte de leg─âtur─â între Europa Central─â ┼či Uniunea European─â.

Totodat─â, au fost trecute în revist─â atât priorit─â┼úile în domeniul dezvolt─ârii regionale ┼či în cel al administra┼úiei publice, cât ┼či principalele obiective în domeniul fondurilor europene.

„Pentru România, exercitarea Pre┼čedin┼úiei Consiliului UE pentru prima dat─â va reprezenta o oportunitate de a-┼či reafirma angajamentul european ┼či de a contribui în mod direct la evolu╚Ťia spa╚Ťiului comunitar. Pân─â în prezent, la nivelul Ministerului Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice ╚Öi al institu╚Ťiilor subordonate (respectiv Agen╚Ťia Na╚Ťional─â a Func╚Ťionarilor Publici, Agen╚Ťia Na╚Ťional─â de Cadastru ╚Öi Publicitate Imobiliar─â ╚Öi Institutul Na╚Ťional de Administra╚Ťie), au fost identificate tematicile de interes care vor fi promovate pe perioada PRESRO 2019, au fost stabilite grupurile de lucru ╚Öi dosarele tematice, calendarul de evenimente ╚Öi, nu în ultimul rând, a fost nominalizat personalul cu atribu╚Ťii specifice”, a precizat secretarul de stat Virgil-Alin Chiril─â. Principalele tematici propuse de Ministerul Dezvolt─ârii Regionale ┼či Administra┼úiei Publice sau care au fost identificate ca fiind în sarcina MDRAP sunt: Coeziune ╚Öi dezvoltare teritorial─â; Dezvoltare urban─â; Reducerea decalajelor de dezvoltare între regiunile UE; Contracararea declinului demografic; Digitalizarea transporturilor/ Sistemele inteligente de transport (ITS); Cooperarea teritorial─â european─â: Înt─ârirea cooper─ârii teritoriale la grani╚Ťele interne ╚Öi externe ale UE, promovând o abordare simplificat─â.


26 martie 2018

Luni, 26 martie 2018, la sediul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), a avut loc intalnirea de lucru intre presedintii si vicepresedintii grupurilor de lucru (detasati ai MDRAP in cadrul Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana) si personalul din cadrul MDRAP nominalizat pe functii de coordonator dosar/expert, precum si persoanele desemnate pe functiile cu atributii in domeniile IT, protocol si comunicare.

Reuniunea a fost condusa de catre domnul Virgil–Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, care a prezentat rezultatele inregistrate pana in prezent de minister in procesul de pregatire a mandatului Romaniei pentru preluarea Presedintiei Consiliului Uniunii Europene (PRES RO), subliniind ca exercitarea acesteia constituie un proiect de tara care trebuie tratat cu foarte multa seriozitate.

Evenimentul este primul din seria unor viitoare intalniri ale grupurilor de lucru sectoriale care vor fi constituite pentru pregatirea mandatului Romaniei in vederea preluarii Presedintiei Consiliul Uniunii Europene, in primul semestru al anului 2019.
 


23 martie 2018

Viceprim-ministrul Paul Stanescu, ministrul dezvoltarii regionale si administratiei publice, s-a intalnit vineri, 23 martie, la sediul MDRAP, cu membri ai Reprezentantei Permanente a Romaniei pe langa Uniunea Europeana, care vor detine functiile de presedinti si vicepresedinti ai grupurilor de lucru ce vor fi active in pregatirea pentru detinerea mandatului Romaniei de Presedinte al Consiliului Uniunii Europene (PRES RO 2019).

in cadrul intalnirii, au fost discutate atat probleme organizatorice privind desfasurarea evenimentelor si stabilirea modului de colaborare, cat si prioritatile Presedintiei Romaniei in domeniile de competenta ale ministerului.
La intrevedere au mai participat Virgil-Alin Chirila, secretar de stat in MDRAP, precum si Camelia Coporan, secretar general adjunct.

Actualizat Marti, 3 Iulie 2018